TÜYISEN'den KYK Ve Özel Yurtlarin Kolektif Bir Çalismayla Çözüm Ortagi Olmasi Önerisi

Kredi Yurtlar Kurumu basvurularinin basladigi süreçte özel yurtlara ilginin olmadigini ifade eden Tüm Yurt Isverenleri Sendikasi (TÜYISEN) Genel Baskani Ahmet Baydar, KYK ve özel yurtlarin kolektif bir çalisma sergileyerek çözüm ortagi olmasi gerektigini söyledi.

TÜYISEN'den KYK Ve Özel Yurtlarin Kolektif Bir Çalismayla Çözüm Ortagi Olmasi Önerisi
Tüm Yurt Isverenleri Sendikasi Genel Baskani Ahmet Baydar, üniversitelerde baslayan kayit islemlerinin ardindan gündeme gelen özel yurtlardaki son durumu degerlendirdi. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) basvurularinin basladigi bu günlerde özel yurtlarin bekledigi ilgiyi göremedigini ifade eden Genel Baskan Ahmet Baydar, “Kayitlarin basladigi bu dönemde devletin üniversite ögrencilerinin konaklama sorununa çözüm ortagi olmaya çalisan özel yurtlar bekledikleri ilgiyi göremiyorlar. 4 milyon civarinda üniversite ögrencisinin bulundugu ülkemizde KYK’nin 1 milyon civarinda ögrenciyi konaklatma kapasitesi bulunmaktadir. Bunun yani sira özel tesebbüsün yurtlarinda konaklama kapasitesi 300 bin civarindadir. Bu sayiya ailesiyle kalanlari ve arkadaslariyla evde kalanlari ekledigimizde aslinda üniversite ögrencilerimizin barinma sorununun çözümsüz olmadigini rahatlikla görebiliyoruz. Tabii ki son senelerde yeni hizmete sokulan KYK yurtlari da bu konuda çözüme büyük katki vermektedir. Burada KYK ve özel yurtlarin kolektif bir çalisma sergileyerek çözüm ortagi olmasi gerekmektedir” dedi.



“En az yüzde 50 tasarruf projesi”

Baskan Ahmet Baydar, KYK ve özel yurtlarin çözüm ortagi olma noktasinda TÜYISEN’in bir proje hazirladigini söyledi.

Proje hakkinda bilgi veren Baydar söyle devam etti:

“KYK yurdunda kalan bir ögrencinin devlete maliyeti ayda 15 bin TL civarinda. TÜYISEN’e bagli özel yurtlar, ögrencilere sunulacak bu hizmeti devletin harcadiginin yarisina yapabilecegini belirtiyor. Böylelikle harcanan paranin yarisi devletin cebinde kalabilecektir. Devlet ögrenci basina 15 bin TL harcamak yerine özel yurtlara bu bedelin yarisini aktararak masrafi azalacaktir. Bu proje ayrica özel yurtlarin ayakta kalabilmeleri için bir nebze de olsa destek olacaktir. Ve yine bu özel yurtlar yüzde 40 ödedikleri vergiyle ayrica devlete daha fazla vergi ödeyeceklerdir. Mali olarak durum böyleyken ayrica siyasal ve sosyal anlamda da bu isin yararlari olacaktir. Mesela ögrenciler ‘merdiven alti’ çalisan yerlerde barinmaktansa ya KYK yurtlarinda ya da Gençlik ve Spor Bakanligi araciligiyla denetlenen resmi yurtlarda barinacaklar. Kanun disi, zararli addedilen yerlere gerek duymayacaklardir.”

“Projenin örnekleri var”

Projenin örneklerinin baska sektörlerde uygulandigini ifade eden Genel Baskan Baydar, “Örnek verecek olursak engelli bakim merkezlerinde hasta basina ücret uygulamasi sürmektedir. Keza yasli bakim merkezleri ayni sekildedir. Kamu yararina çalisan vakiflarin ögrenci yurtlarinda kalan ögrencilere, ögrenci basina verilen yemek ve barinma yardimi destegi önemli bir örnektir. Hastanelerde hasta için uygulanan devlet destegi de buna örnek olabilir. Hatta bir dönem özel okullarda bile uygulanmistir” diye konustu.



“Özel yurtlar ülkeye gereklidir”

TÜYISEN Genel Baskani Ahmet Baydar, “Devlet tarafindan denetlenen ve en iyi sekilde hizmet sunmasi için gerekli yaptirimlara haiz olan özel yurtlar, TÜYISEN’in bu projesinin bir an önce hayata geçmesiyle ögrencilere hizmetlerini devam ettirebileceklerdir. Aksi halde günden güne azalan özel yurtlar, yarin bir gün bitme noktasina gelecek ve bu da hem özel tesebbüs için büyük bir moral bozuklugu hem de KYK’larin çözüm ortaklarindan yoksun kalmasi gündeme gelecektir. KYK yurtlari ve özel yurtlar kesinlikle rekabet içerisinde olmamalidirlar. Devlet imkanlarini, özel tesebbüsle rekabet için kullanmamalidir. Devletin kontrol altinda tuttugu ve denetledigi ne kadar çok yurdu olursa ögrencilerin memnuniyeti ve ‘basibos’ kalmamalari o kadar artacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA