Prof. Dr. Küçük, 'Teknolojik Olarak Dünyada IHA Kullanarak Yanginlari Gözetleyen Iki Ülkeden Birisiyiz'

Kastamonu Üniversitesi tarafindan hazirlanan “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi 2” baslikli proje çerçevesinde ögrencilere bilgiler veren Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Küçük, Türkiye’nin dünyada IHA kullanarak yanginlari gözetleyen iki ülkeden birisi oldugunu belirterek, ormanlik alanda çikan yangina 12 dakikada müdahale edildigini ve bu müdahale süresiyle Türkiye’nin Avrupa’da ilk sirada yer aldigini söyledi.

Prof. Dr. Küçük, 'Teknolojik Olarak Dünyada IHA Kullanarak Yanginlari Gözetleyen Iki Ülkeden Birisiyiz'
Kastamonu Üniversitesi tarafindan hazirlanan ve TÜBITAK 4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari Destekleme Programi kapsaminda desteklenen “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi 2” baslikli proje çerçevesinde atölye çalismalari ve saha gezileri devam ediyor. Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Ögretim Görevlisi Berkan Güngör’ün projenin yürütücülügünü yaptigi projede atölye çalismalarinda iklim degisikliginin bilimsel temelleri, çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik konulari ele aliniyor. Projeyi Kastamonu Üniversitesi ve TÜBITAK disinda 3 üniversite, 4 kamu kurumu ve 1 özel kurulusta destekliyor. Projede 4 uzman, 14 egitmen, 7 rehber ve 1 saglik personeli yer aliyor.

Iklim degisikligi, çevre bilinci ve doga egitimi konularinin islendigi proje çerçevesinde katilimcilar, Kastamonu Üniversitesi yerleskesinde fidan dikimi gerçeklestirdi. Fidan dikimi öncesinde Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Küçük tarafindan katilimcilara, orman yanginlarina karsi alinabilecek tedbirler, yangina müdahale ve yanan alanlarin nasil rehabilite edildigine yönelik bilgiler verildi.



“Türkiye, Avrupa’da orman yanginlarina karsi müdahalede bir numaradir”

Türkiye’nin orman yanginlarina karsi müdahalede Avrupa’da ilk sirada yer aldigini belirten Prof. Dr. Küçük, “Türkiye, Avrupa’da orman yanginlarina karsi müdahalede bir numaradir. Ne Italya, ne Fransa, ne Almanya, ne Portekiz, ne de Ispanya, Türkiye ile yarisacak durumda degiller. Gidip yerinde gördük, yapilan çalismalari inceledik. Ülkemizde toplam 23 milyon hektarlik ormanlik alan bulunuyor. Bunun 12 milyon hektarlik alani yanginlara karsi risk olusturuyor. Biz bu alanlarda sadece yangindan sonra mi müdahaleyi baslatiyoruz, asla. Türkiye’de ormanlarda 776 gözetleme kulesi ile 24 saat esasina dayali olarak kesintisiz gözetleme yapiliyor. Buradan kus uçusu baktigimiz zaman 15 kilometre uzakliktaki bir dumani dahi kameralar aninda algiliyor. Bunu insan göremese bile kameralar görüyor ve aninda algilayarak Ankara’ya iletiliyor. Yangin yönetim sisteminde o yangin noktasina en yakin ekipler görülüyor ve müdahale için talimat veriliyor. Türkiye, orman yanginlariyla mücadelede ilk müdahaleyi en hizli yapan Avrupa’daki birinci ülkedir. Dünyada da ikinci ülkedir. O kadar hizli müdahalede bulunuyoruz. Teknolojik olarak dünyada IHA kullanarak yanginlari gözetleyen iki ülkeden birisiyiz. Insan kaynagi, yangin gözetleme kuleleri, helikopterler, uçaklar, arazözler, IHA teknolojisi, yangin yönetim sistemi ve yazilimi hatta yangin davranis simülasyonu sistemini de kullanan bir yapi ile beraber hem teknolojik olarak hem ekipman olarak hem de kurumsal kapasitede insan kaynagi olarak orman yanginlariyla mücadelede çok güçlü organizasyon yapisina sahip bir ülkeyiz. Önemli olan yanginin çikmasini engellemek, çikan yangina en hizli bir sekilde müdahale etmek. Yangin çiktiktan sonrada tekrar yanan alanlarin eski haline getirilmesini saglamak. Türkiye, orman varligini arttiran dünyada nadir ülkelerden bir tanesidir. Erozyon ile mücadelede dünyada ilk 5 ülke içerisinde yer aliyor. Orman alanini arttiran dünyada sayili ülkeler arasinda yer aliyor” dedi.

Dogal kaynaklarin verimli bir sekilde yönetilmesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Küçük, “Iklim, iklim degisikligi, çevre, agaçlandirma, yanginlar günümüzün esas problemleri oluyor. Yarin su olacak, gida olacak. Bu noktada sürdürülebilir yönetim ve dogal kaynaklarin verimli bir sekilde yönetilmesi, gelecek kusaklara saglikli bir sekilde sürdürülebilir fonksiyonla aktarilmasi son derece ehemmiyetlidir. Bunlari yapacak olan bizler ve sizlersiniz yani toplum yapacak. Bu farkindalik ne kadar üst düzeyde olursa bu elimizdeki dogal mirasin, sahip oldugumuz kaynaklarin zenginliklerinin gelecek kusaklara aktarilmasi o kadar saglikli olacaktir” diye konustu.



“Amacimiz, Türkiye’nin dört bir tarafindan gelen ögrencimize iklim degisikligi hakkinda bilinç kazandirmak”

Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Ögretim Görevlisi Berkan Güngör ise, “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi 2 projemizde yegane amacimiz Türkiye’nin dört bir tarafindan Kastamonu’ya gelen 30 lisans ve lisansüstü ögrencimize iklim degisikligi hakkinda bilinç kazandirmak. Bunun için çesitli teorik ve uygulamali atölye çalismalarimiz bulunuyor. Su anda fidan dikimi etkinliginde bulunuyoruz. Projemiz çerçevesinde iklim degisikligini siniflarda yönetim boyutuyla, yerel yönetimler boyutuyla, turizm boyutuyla ya da Türkiye’ye etkileri boyutuyla teorik olarak arkadaslarimizla birlikte konustuk ve tartistik. Bunun yani sira, Tasköprü’de 2020 yilinda çikan yangin sonrasinda rehabilite edilen sahayi ziyaret ettik. Yanginin etkilerini yerinde inceledik. Daha sonra rehabilite çalismalarini yerinde gördük. Bu ziyaretimize Tasköprü Orman Isletme Müdürlügümüze bagli ekiplerimiz eslik ettiler. Simdi de fidan dikimi etkinligi yapiyoruz. Arkadaslarimiz fidan dikiyorlar. Projemiz güçlü bir proje, çünkü Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülügünde olan projemizin arkasinda ciddi kurumlar bulunuyor. Bu kurumlarin basinda sag olsunlar bugün bizlere eslik eden Orman Genel Müdürlügümüz ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlügümüz bulunuyor” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü Gölköy Fidan Isletme Sefi Esra Sarialioglu tarafindan katilimcilara fidan dikimi hakkinda bilgiler verildi.

Gölköy Fidan Isletme Sefi Sarialioglu, yilda 44 bin civarinda fidan üretimi yaptiklarini belirterek, ürettikleri bu fidanlari da toprakla bulusturduklarini ya da farkli illere gönderdiklerini söyledi.

Sarialioglu, yil içerisinde yapilan çesitli etkinliklerde de vatandaslara ücretsiz bir sekilde fidan dagitimi gerçeklestirdiklerini belirterek, herkesi fidan dikmeye davet etti.

Gölköy Fidan Isletme Sefi Esra Sarialioglu’nin fidanin nasil dikilmesi konusunda bilgi vermesinin ardindan katilimcilar, daha önceden hazirlanan fidanlari toprakla bulusturdu.
Kaynak: İHA