Sungurlu Beyaz'ina Uluslararasi Inceleme

Heritage Vines of Turkey ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye’de sarap yapiminda kullanilan diger üzümlerle kiyaslamak üzere Sungurlu Beyaz’indan numune istedi.

Sungurlu Beyaz'ina Uluslararasi Inceleme
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hande Tahmaz Karaman ve L’Institut Agro Montpellier, ortak bir çalisma ile Türkiye’de sarap yapiminda kullanilan yerel çesitlerin DNA analizlerinin yapilarak profillerinin belirlenmesi ve bu verilerin enstitünün zengin veritabani ile kiyaslanarak bu çesitlerin muhtemel akrabalik iliskilerinin belirlenmesi konusunda bir çalisma baslatti.

2017 yilinda bu isin öncülügünü yapan ve ayni zamanda üretici olan Selahattin Ambarkütük ile temas kuran yetkililer, Ayagibüyük Köyü’nde 200 dönüme yakin alanda üretilen Sungurlu Beyazindan numune istedi.

Konuya iliskin olarak yapilan açiklamada, “2023 hasadi itibariyle ticari sarap yapiminda kullanilan 68 yerel çesidin DNA analizi ile profillerinin belirlenmesinin, Türkiye için farkli yararlarinin olacagina inaniyoruz. Öncelikle, birçok bölgede mevcut olan ve yakin zamana kadar ayni çesit olarak kabul edilen çesitlerin ayrilmasini saglayacak, ayrica, daha önce ikinci planda kalan ve sarap yapiminda daha az deger verilen bazi çesitlerin yeniden degerlendirilmesini mümkün kilacaktir. Elde edilecek verilerin, bati dünyasinda kullanilan birçok çesidin kökenleri ile ilgili belirsizlikleri de giderecegine inaniyoruz. Bu çalismaya katkida bulunmak adina sizden "Sungurlu" çesidine ait yaprak örneklerini ekte yer alan tarife uygun olacak sekilde göndermenizi rica ediyoruz. Bir diger önemli ricamiz da örnekleri kargolarken “gönderici ödemeli olacak sekilde” göndermeniz olacak. Katkilariniz için simdiden tesekkürü borç biliriz” ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA