Lezzetini Topraktan, Kalitesini Teknolojiden Alan Havucun Üretiminde Yüzde 500 Artis

Konya’da 80 bin dekar alanda üretim potansiyeli olan ve lezzetini topraktan alan havuç üretiminde her geçen gün gelisen teknolojik aletlerle 20 yil içerisinde kalite, verim ve islemede yüzde 500’e kadar artis yasandi. Havuç üreticileri, teknolojik aletlerle daha verimli bir üretim yapmayi hedefliyor.

Lezzetini Topraktan, Kalitesini Teknolojiden Alan Havucun Üretiminde Yüzde 500 Artis
Konya’nin yüzölçümünün yüzde 47’si tarim arazisi olarak kullaniliyor. Meram ilçesi Kasinhani yöresinde ise çiftçiler, 80 bin dekar arazide havuç yetistiriyor. Asamali ekimin ardindan ilk havuç sökümleri devam ediyor. Havuçlar tarlalardan makinelerle söküm yapilarak toplaniyor. Kamyonlarla fabrikalara götürülen havuçlar, burada özenle yikandiktan sonra paketleme islemi yapiliyor. Son günlerde 35 dereceye kadar yükselen bölgedeki hava sicakligina ragmen havuç fabrikalarindaki mesailer araliksiz devam ediyor. Türkiye’deki 650 bin ton havuç üretiminin 450 bin tonunun Konya’dan karsilandigi havuç üretiminde sirali söküm sayesinde yilin 11 ayi ürün elde edilebiliyor.

“Teknolojiyi en iyi bir sekilde kullanmaya çalisiyoruz”

Gelisen teknoloji ile tarimda kullanilan makinelerin havuç üretiminde de kaliteyi yüksek seviyelere çikarttigini söyleyen havuç üreticisi Oguzhan Özcan, “Teknolojiyi en iyi bir sekilde kullanmaya çalisiyoruz. Havali mibzer, büyük ekipman traktörlerinden, dronla ilaçlama sistemlerinden bant sistemlerine kadar bir çok kolaylik sagliyor bu araçlar. Hedefimiz Allah izin verirse paketleme sistemine geçmek. Makinelesmeyle, bu isler daha kaliteli, daha kalibrasyonu düzgün bir sekilde yapiliyor. Marketler genellikle ufak paketlemelere geçiyor. Biz burada isçilerle büyük paketleme yapiyoruz. Ufak paketleme isçiye yaptiramiyoruz. Yaptirsak bile maliyetleri artiyor. Bir kiloluk bir posetleme isçiyle yapmis olsak kilogram maliyeti bize 2 bin 500 liraya kadar maliyet olur. Ama makinelesme oldugunda biz yine isçi kullanacagiz. Zaten isçi sikintisi var tarim alaninda. Bu sayede biz daha çok is yapacagiz, Allah izin verirse hedefimiz, daha nizami, daha düzgün bir sekilde marketse markete, pazarsa pazara, 1 kilo isteyene 1 kilo, 5 kilo isteyene 5 kilo gibi bu sekilde düzgün bir sekilde paketlemek” dedi.

Üretimdeki isleyisin teknoloji ile beraber arttigini belirten Özcan, “20 yil önceden örnek vermek gerekirse simdi ile arasinda yüzde 500 fark var teknoloji ekipman kullanma arasinda. 150 kisi ile üretmis oldugumuz, paketledigimiz havucu su an 10 kisiyle yapiyoruz. Yani sökümde makinelesmeye geçtik. Yüklemede makinelesmeye geçtik. Yikama havuz sistemi dedigimiz kamyonda damper sistemine geçtik. Burada isçiler de tabii bundan 20 sene önce isçiler de biraz daha bu islerde tecrübesizdi. Simdi onlar da paket basi çalisiyor. Ne kadar fazla çalisiyorsa kendilerine o kadar kazançlari oluyor” seklinde konustu.



“Havuçlari burada bedava dahi versek vatandas bu havucu 15 ila 20 liranin altina tüketemiyor”

Üreticinin satisi ile tüketicinin aldigi havuç fiyatindaki farklara deginen Özcan, “Burada söyle bir sikinti var; son zamanlarda özellikle 2 senedir biz üreticiler bu zamana kadar 2 seneye kadar para kazandik. 2 senedir biz sadece üretecek sekilde bir kazanç yapiliyor. Buradaki en büyük problem biz havuçlari burada bedava dahi versek Istanbul’daki vatandas bu havucu 15 ila 20 liranin altina tüketemiyor. Arada çok asiri bir sekilde makas var, çok asiri masraflar var. Nakliye masraflari, pazarci masraflari, marketçi masraflari, poset masrafi, sandik masrafi, halde komisyon masrafi, yüzde 1 ila 2 stopaj vergi masraflari. Bizim elimizde su an havucun kilogram fiyati 4 ile 6 lira arasi. Vatandas, Istanbul halinde, markette, pazarda 20 ila 25 liradan asagi tüketemiyor. Aradaki makasi siz hesaplayin” ifadelerini kullandi.

“Yurt disindan bu havucun tercih edilme nedenlerinden biri rengi ve aromasi”

Konya’da 80 bin dekarlik bir alanda havuç üretimi yapildigini belirten Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz de, “Konya’nin Kasinhani Mahallesi’nde havuç hasadi devam ediyor. Tabii havuç 11 aylik bir serüven. Burada çiftçilerimiz 11 ay boyunca havuç tarimiyla ilgili çalisma yürütüyor. Bu dönemlerde de havuçlarimiz hasat oluyor. Kasinhani yöresinde yaklasik 80 bin dekarlik bir alanda 500 bin ton civarinda bir üretim gerçeklesiyor. Bu da ülke ihtiyacinin yaklasik yüzde 70’ini karsiliyor. Tabii büyük bir oranda da yurt disi pazarina sevk ediliyor havuçlar. Yurt disindan bu havucun tercih edilme nedenlerinden biri rengi ve aromasi, kalitesi" diye konustu.

Kaynak: İHA