Isik Açiklamasi 'Projelerimizi Yaparken, Paydaslarimiza En Önemlisi Tarimsal Üretim Yapan Çiftçilerimize Inandik'

Kayseri’de düzenlenen IPARD 3 Tanitim ve Bilgilendirme Toplantisi’nda konusan Tarim ve Orman Bakanligi Tarim Reformu Genel Müdürü Osman Isik, “Projelerimizi yaparken, paydaslarimiza en önemlisi tarimsal üretimi yapan çiftçilerimize inandik” dedi.

Isik Açiklamasi 'Projelerimizi Yaparken, Paydaslarimiza En Önemlisi Tarimsal Üretim Yapan Çiftçilerimize Inandik'


Tarim ve Orman Bakanligi’nin ilgili kurulusu Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) tarafindan uygulanan IPARD 3 Tanitim ve Bilgilendirme Toplantisi Kayseri’de gerçeklesti. Özel bir otelde düzenlenene toplantiya, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Osman Isik, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cingi ve Sayin Bayar Özsoy, Kayseri Il Tarim ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Ticaret Odasi Baskani Ömer Gülsoy, protokol üyeleri ve çiftçiler katildi.

Programda açilis konusmasini yapan Osman Isik, “Tarim ve Orman Bakanligi’nin en önemli görevi Türkiye’deki arzin saglanmasi ve yeteri kadar üretilen ürünün yaninda fazlasinin da satilarak, gelirini ülke hasilasina dahil etmektir. Bizde bu süreçte bunun yeti kadar yapip, yapamayacagimiz konusundaki ön görülerimizi ortaya koymak için planlama sürecine baslamis olduk. Planlama sürecini de hep birlikte görüsmeler yapilarak, beyin firtinalari yapilarak, süreci birlikte yönettik. Yönetirken de her bir sorunumuzun her bir paydasin fikrinin kiymetli oldugunu ve bu fikirlerin sisteme dahil edilmesi gerektigine inandik. Bakanimizin da katilimci bakis açisiyla beraber kendi ekibiyle beraber, bu süreci saglikli bir sekilde yönetmek için her türlü gayreti gösterdi. Bunu yaparken de bir sektördeki paydaslarimiza en önemlisi tarimsal üretim yapan çiftçilerimize inandik. Çünkü onlar bu sistemin içerisinde olursa bu basariya ulasabilirdik. Bu süreci de birlikte yöneterek, basariya ulasacagimiza gönülden inandik. Bunu yaparken, çesitli aksiyonlar almak durumundaydik. Bunlardan en önemlisi de tarimsal desteklerdi” ifadelerini kullandi.

Tarim arazilerinin tarim disina çikisinin herkes tarafindan elestirilen ve dikkatle izlenen bir husus oldugunu aktara Isik, “Tarim arazileri bizim için bir sit alani, bu arazileri olabildigince bu arazileri koruyup, kollama yükümlülügü ortaya koyar. Özellikle bizim büyük ovalarimizdan disari çikisi engelledik. Yaklasik 9.3 bin hektarlik bir büyük ovalarimiz var. Biz bu alanlarin disari çikisini engelledik. Milimize ettik. Çok acil ve de istisna durumlarin haricinde güvenlik planlamasi kapsaminda yaptik. Bunun haricinde de kisitlamalar getirdik. Adi tarimsal yapi da olsa yani serada olsa onlarin belirli sartlarda belirli yerlere yapilmasini öngördük. Çünkü biz, ‘hayvancilik açisindan besi bölgelerimiz var. Süt bölgelerimiz var. Kümes hayvanciligi bölgelerimiz var. Buralara yatirimlarin yapilmasi, bu yatirimlarin belirledigimiz yerlerde belirledigimiz miktarda olmasi için bizim hibe programlarimizi buralara yönlendirelim’ dedik” seklinde konustu.



Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise, “Kayseri hepinizin bildigi gibi sanayi, ticaret, turizm sehri. Anadolu’nun ortasinda uzun zamandir basari hikayeleri yazan, girisimci ve mücadele eden bir sehir. Bu sehir sadece sanayi, turizm, ticaret degil, ayni zamanda tarim ve hayvancilik sehri. Hem de öyle böyle tarim ve hayvancilik sehri degil, önemli bir tarim ve hayvancilik sehri. Sehrimiz ekili alanlar açisindan Türkiye’deki ilk 5 ilden birisi. Ekili ve dikili alanlar içerisinde ilk 5’in içerisinde olmasi çok önemli. Sehrimiz 18 tarimsal üründe ilk 10 içerisinde Türkiye’de 18 ürünü üreten sehirlerden ilk 10 içerisinde yer aliyor. Hayvancilik içinde ilk 5 içerisinde 1 milyon küçükbas, 419 bin büyükbas 3.6 milyon kanatli hayvan üreten bir sehirden bahsediyoruz. Bu sehir sanayide nasil öncüyse tarimda da gördügünüz gibi ürettigi ürünler açisindan inanilma isler yapiyor” dedi.

Toplanti hatira fotografinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA