Güneydogu'nun 7 Aylik Ayçiçek Yagi Ihracati 294 Milyon Dolar

Güneydogu Anadolu’nun en fazla ihracat gerçeklestiren sektörü hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri alaninda bölgenin 7 aylik ihracati 1,9 milyar dolar oldu. 7 aylik dönemde Güneydogu’nun ayçiçek yagi ihracati 294 milyon dolara ulasti.

Güneydogu'nun 7 Aylik Ayçiçek Yagi Ihracati 294 Milyon Dolar
Bölgeden gerçeklesen toplam hububat ihracati 2,5 milyon tonu geçti. Bölgedeki firmalar toplamda 586 bin ton makarna, 247 bin ton ayçiçek yagi ihraç etti. Bu verilere göre; deger bazinda Türkiye’nin toplam makarna ihracatinin yüzde 62,9’u, ayçiçek yagi ihracatinin ise yüzde 55,7’si Güneydogu Anadolu bölgesinden yapildi. 7 aylik dönemde Güneydogu’nun ayçiçek yagi ihracati 294 milyon dolara ulasti. Bitkisel yag ihracatinda Cibuti, Irak ve ABD ilk üç sirada yer aldi.

“Ayçiçegi tohumu tarife kontenjani, rafine yag üreticilerini kapsamali”

Cumhurbaskani Karariyla 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihleri arasinda düsük gümrük vergisiyle ayçiçegi tohumu ithalati için tarife kontenjani açilmasini degerlendiren Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Celal Kadooglu, “Temmuz itibariyla Çukurova’da baslayan ayçiçek hasadi, Marmara’da devam ediyor ve buradan gelen veriler bu yil asiri sicaklarin rekolteyi etkiledigini gösteriyor. Bu süreçte ürün arz güvenligini saglamak ve fiyatlama davranislarini olumlu etkilemek üzere, Cumhurbaskanligi karari ile ithalat konusunda önemli bir adim atildi. Resmi Gazete’de yayinlanan kararla gelecek yil 1 milyon ton yaglik ayçiçegi ithalati yapilabilmesi için tarife kontenjani açildi. Ham yag üretimini desteklemeye yönelik bu düzenlemenin rafinasyon islemiyle yemeklik yag üreterek son tüketiciye hizmet eden isletmelere dogru genisletilmesini arzu ediyoruz. Çünkü tarife kontenjaninin sadece ayçiçek tohumu kullanan firmalara tahsis edilmesinin, sektör genelinde bir asimetri ve haksiz rekabet doguracagini düsünüyoruz. Rafinasyon yapan firmalara dogru genisleme olmadigi bir durumda, ham ayçiçegi yagi fiyatlamasinin serbest piyasa sartlarina saglikli bir sekilde olusmama riski var” dedi.

“Ayçiçek yagi imalati Gaziantep bölgesinde önemli bir istihdam alani”

Ayçiçek yagi imalatinin Güneydogu Anadolu’da bölgesel ekonomi için büyük bir ticari önem tasidigina dikkat çeken Kadooglu, “Bölgeden yilda 500 milyon dolara yakin ayçiçek yagi ihracati yapiyoruz. Firmalarimizin tanitim gücüne bagli olarak siparisler artiyor ve yüksek talebe bagli olarak ayçiçek yagi ihracatimiz 7 aylik dönemde miktar bazinda yüzde 15 kadar daha artmis görünüyor. Tarife kontenjanina iliskin Cumhurbaskanligi Karari’na göre yaglik ayçiçegi ithalatinda gümrük vergisi yüzde 8, ham yag ithalatinda ise gümrük vergisi yüzde 20 olarak uygulanacak. Bu farktan, düzenlemede tohum ithalatinin önceliklendirildigini görüyoruz. Fakat; ham ayçiçegi yagini hammadde olarak temin eden ve rafinasyon islemini yapan yemeklik yag üreten firmalarimizin da göz ardi edilemeyecek derecede yüksek üretim kapasiteleri var. Bu tesisler özellikle Gaziantep bölgesinde önemli bir insan kaynagi için istihdam alani olusturuyor. Buna ek olarak, uluslararasi ticari baglantilarimiz gelistikçe bölgedeki markalarimiz yurt disinda daha fazla bilinen ve talep gören bir hale geliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA