Antep Fistigi Lisansli Depoda Ürün Alimlari Devam Ediyor

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) tarafindan IKA destekleriyle yaptirilan Türkiye’nin ilk Antep Fistigi Lisansli Deposunda ürün kabul islemleri devam ediliyor.

Antep Fistigi Lisansli Depoda Ürün Alimlari Devam Ediyor
Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Sahinbey Belediyesi tarafindan fistik üreticilerine destek saglamak amaciyla alimi yapilan ‘Boz Kavlak’ Antep Fistigi lisansli depoda muhafaza altina alinmaya baslandi.

Gaziantep-Nizip karayolu üzerinde kurulu bulanan ve fiziki 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olan Antep Fistigi Lisansli Depoda, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ve beraberindeki heyet incelemelerde bulundu.

Üreticilerle bir araya gelerek, ürün alim islemlerini yerinde kontrol eden Baskan Sahin, GTB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Kenan Uygur’dan lisansli deponun isleyisi hakkinda bilgiler aldi.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi boz kavlak fistigin alimina basladi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan, boz kavlak fistigin alimina baslandigini belirten Sahin, üreticilerin yaninda yer alarak Antep fistiginin degerini lisansli depoculuk ile koruduklarini ifade etti.

Aylardir fistik üreticisi ile sahada çalistiklarini ve ihtiyaçlar dogrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, “Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Sahinbey Belediyesi dün oldugu gibi bugün de çiftçinin yaninda. Elimizden geldigince takim ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalisiyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor sartlarda elde ettigi ürün degerini kaybetmeden degerini koruyor. Maliyetler düsüyor ve ücretsiz yapilan desteklerle çiftçimizin kâr marjini arttiriyor ve fistigin hak ettigi degere ulasmasini sagliyoruz. Bu mantikla çalismamizi tamamladik. Aylardir fistik üreticimizle beraber sahada çalistik. Onlar ne istiyorsa kararlari aldik. Dün itibariyle boz kavlak fistigi almaya basladik. Yüksek bir memnuniyetin oldugunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptigimiz çalismalardan ziyadesiyle memnun. Bu yil var yili, bereket yili. Sonunda fistik üreticimiz emeginin hakkini alacak. Alimlar devam edecek, lisanli depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumus olacagiz. Bizim açimizdan baklavalik olan boz kavlak fistigi almak çok önemli bir karardi” dedi.

Konusmasinda lisansli depoculuk faaliyetinin çiftçiye sagladigi avantajlar üzerinde duran Baskan Fatma Sahin, “Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisansli depoculuk çok önemliydi. Antep fistigi bizim yesil altinimiz. Banka ne ise lisansli depoculuk da bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor sartlarda elde ettigi ürünün degerinde satilmasini sagliyor. Tarim Kredi Kooperatifi ile beraber çalisildi. Bu modelde stopaj yok, nakliye ve laboratuvar destegi var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randiman ortalamalari aliniyor. Bunlarin hepsi göz önünde tutularak fistigin kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiginde aliniyor, çuvallaniyor ve depolaniyor. Burada yil boyunca altinin bankada durmasi gibi, çiftçimiz ihtiyaci oldugunda istedigi zaman istedigi sekilde malini alabiliyor. Bu sistem fistikta su anda yasanan sorunlari çözmek için büyük bir ilaç oldu” seklinde konustu.

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Kenan Uygur ise Antep fistigi Lisansli Deponun isleyisi ve sagladigi avantajlar hakkinda bilgiler verdi.

Antep fistiginin ana vatani Gaziantep’te kurulan Antep Fistigi Lisansli Deponun, fistik üreticilerine saglikli ve güvenli depoculuk hizmetinin yani sira çesitli devlet desteklerini de beraberinde sundugunu söyledi.



Antep Fistigi Lisansli Deponun ürünün en iyi sartlarda saklanarak, kalite ve güvenliginin artmasina katki sundugunu kaydeden Uygur, tesisin ayni zamanda ürünü isleyen firmalar için de istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sagladigini dile getirdi.

Lisansli depoya teslim edilen ürünün ilk olarak laboratuvar ortaminda analiz edilerek siniflandirildigini vurgulayan Uygur, bu ürünlerin daha sonra diger ürünlerle karistirilmadan barkod sistemiyle çuvallanarak demir kafesler içerisinde muhafaza altina alindigini söyledi.



Tesise; kirmizi kabuklu, ben kavlak ve boz kavlak Antep fistiklarinin kabul edigini aktaran Uygur, dileyen çiftçinin ürününü Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi araciligiyla elektronik ortamda satisini gerçeklestirebilecegini, isterse de ürününü tekrar geri alabilecegini ifade etti.

Güvenli ve saglikli depolama, tüm risklere karsi koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alim-satim imkâni saglayan Antep Fistigi Lisansli Deponun üreticilere çesitli devlet destekleri imkâni da sagladigini vurgulayan Uygur, “Üreticilerimize devletimiz tarafindan ton basina 100 TL nakliye destegi, ton basina 30 TL aylik depo kira destegi ve parti basina da 25 TL analiz destegi verilmekte” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA