KAYSO Baskani Büyüksimitci, 'Enflasyon Muhasebesi Firmalarimiza Ilave Yük Getirecek'

Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, uygulanmasi istenen enflasyon muhasebesi hakkinda açiklama yaparak, “2024 yilinda uygulamaya alinan enflasyon muhasebesi firmalarimiza ilave yük getirecek” dedi.

KAYSO Baskani Büyüksimitci, 'Enflasyon Muhasebesi Firmalarimiza Ilave Yük Getirecek'
Baskan Büyüksimitci yaptigi açiklamada, “Enflasyon muhasebesi makro ve mikro ölçekte birçok olumsuzlugu beraberinde getirecek. Özellikle reel sektör ve sanayicilerimiz açisindan haksiz vergi olusturacak ve firmalari olumsuz etkileyecek. Faal olmayan isletmelere ait bilançolardaki aktif kiymetlerin degerlemesi, gelir elde etmeyen bu isletmelerin vergilendirilmesi sonucunu dogurmaktadir. Hiçbir ticari faaliyeti olmayan, gayri faal sirketler bile vergi yüküyle karsilasacak. Ayrica, öz kaynak yetersizligi yasayan ve borç ya da öz sermaye orani yüksek olan isletmelerde, enflasyon düzeltmesi vergi yükünü artiracagindan bu isletmelerin finansman ihtiyaçlari da artacaktir. Öz kaynak yapisi güçlü olan firmalar, enflasyon düzeltme zarari nedeniyle esas faaliyetlerinden kaynakli kazançlarindan da vergi ödemeyecek, öz kaynak yapisi zayif, aktif unsurlarini borçlanarak gerek finans kesiminden gerekse ortaktan finanse eden firmalar ise enflasyon düzeltme kâri neticesinde fazladan vergi ödemek zorunda kalacaklar. Kârli firmalardan alacagi vergiden öz kaynaklarinin kuvvetli olmasi nedeniyle kayip yasarken, zarar eden firmalardan ise zararin enflasyon düzeltmesinin gelir etkisi olusturmasi nedeniyle fazladan vergi alinmasi gibi bir durumun da ortaya çikma ihtimali bulunmaktadir. Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar isletmelerimizi kar ediyor gibi gösteriyor ancak, bunlar gerçekte var olmayan ve kagit üzerinde görünen kazançlar. Birakin kar etmeyi, malinizi sattiginiz fiyattan geri yerine koyamiyorsunuz. Kar etmek söyle dursun, firmalarimizin sermayesi her geçen gün erimeye devam ediyor" ifadelerini kullandi.

Büyüksimitci; "Yüksek maliyetler, yüksek faizler ve finansmana erisimdeki zorluklar karsisinda isletmelerimiz ayakta kalmaya çalisirken, alinan kararlarin reel sektör üzerindeki etkilerinin de degerlendirilmesi gerekir. Enflasyonla mücadele programi kapsaminda atilan adimlar üretim ve istihdami sekteye ugratmamali. Olmayan kâr üzerinden bir vergi yüküyle karsi karsiya birakarak firmalarimizi cezalandirmamaliyiz. Bu durum ekonominin geneli üzerinde olumsuz etki olusturacaktir. Isletmelerimizin içinde bulundugu zor sartlar göz önünde bulundurularak, bu konunun sanayicimizi rahatlatacak bir sekilde, ilave vergi yükü olmadan, is dünyasinin da görüsleri alinarak, yeniden degerlendirilmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA