Kars Mutfaginin Olmazsa Olmazi Kazlar Besiye Alindi

Kars’ta kazlar besiye alindi. Kentte kis mutfaklarinin olmazsa olmazi kazlar, bu yil el yakacak.

Kars Mutfaginin Olmazsa Olmazi Kazlar Besiye Alindi
Türkiye’de kaz yetistiriciliginde en önemli illerden birisi olan Kars’ta kazlar besiye alinirken, kaz yetistiricileri kesim öncesi kazlarini su geçen arazilerde otlatiyor.

Kentte ilkbaharin baslangicinda yumurtadan çikan ve meralarda büyüyen kazlar, besiye alindiktan sonra Ekim ve Kasim aylarinda kesiliyor.

Kars’in Arpaçay ilçesine bagli Okçuoglu köyünde vatandaslar tarafindan yetistirilen kazlar, sabahin erken saatlerinde sulak meralara getiriliyor. Gün batimina kadar hem otlatiliyor, hem de derelerde yüzdürülüyor.

Kaz bakimin çok zor olduguna dikkat çeken yetistiriciler, “Ocak ayinda yumurta yapiyorlar. Bir ay sonra kazlari kuluçkaya yatiriyoruz. Ondan sonra kaz bilikleri çikiyor. Bir süre içeride bakiyoruz. Büyüdükten sonra disari birakiyoruz. Daha sonra çayirda, suda besiye aliyoruz. Kis ayinda da kazlari kesiyoruz. Basiya koyuyoruz. Yarisini satiyoruz, yarisini da kendimizi tüketiyoruz” dedi.

Kars’ta Ekim ayinin sonu Kasim ayinin ortalarina dogru et ve yag tutmasi amaciyla yaklasik 1,5 ay boyunca yalnizca arpa yedirilerek ve günde 3 kez derelerde yüzdürülerek beslenen kazlar, kisin kesilerek kurutuluyor.

Etinin lezzetiyle bilinen Kars kazlari, kis sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer alirken, yaklasik 6-7 aylik bir emegin ardindan yetistirilen kazlar, kar yedikten sonra kesiliyor. Lezzetini sogutan ve kardan alan kazlar, kis sofralarinda yerini aliyor.

Yaklasik 4-5 kilo gelen Kars kazlari, bu kis sofralara pahali gelecek. Kars kazi yil 2 bin ile 4 bin lira arasinda satilacak.
Kaynak: İHA