Susuz Kalan Köylü Esek Ve Katir Ile Su Tasiyor

Adana’nin Feke ilçesine bagli Ormancik Mahallesine bagli Egrikol Bölgesi 21 yil önce yapilan içme suyu sebekesinden dolayi susuz kaldigi için vatandaslar eseklerle evlerine su tasiyor.

Susuz Kalan Köylü Esek Ve Katir Ile Su Tasiyor
Mahalleye bagli Egrikol Bölgede su kaynaklari 21 yil önce muhtarlik tarafindan sebeke suyuna baglandi. Köylü evlerine su gelecegini düsünürken o günden sonra hem su kaynaklarindan oldu hem de evlerine su gelmedi. Bu nedenle vatandaslar esek ve katirlarla kilometrelerce uzaktan su tasiyor.

Yaklasik 500 haneli mahalle sakinleri susuzluga tepki gösterirken kislik yiyeceklerini bile yetistiremediklerini iddia etti.

“21 yil önce muhtar hepimizi kandirdi”

78 yasindaki Meryem Kizilkaya(78), 20 yildan buyana susuzluk çektiklerini söyleyerek, "Katir ve esek ile su aramaya gidiyoruz. Bahçemizi ekemiyoruz. Sebeke suyu var ama buraya gelmiyor. Köyümüzde su var ama gelmiyor. 21 sene önce muhtar hepimizi kandirdi. Bir kismi alinacak denildi. Suyun hepsi sebeke suyuna baglandi. Evlerden su yok. Köyümüzde su var ama su buraya gelmiyor" dedi.



“Su yüzünden kavgalar çikiyor”

Köy sakinlerinden Ramazan Kizilkaya ise, "Susuzluktan yollara düstük. Ne içme suyumuz ne bahçe suyu var. Köyde su var ama bizlere ulasmiyor. Su yüzünden kavgalar çikiyor. Bundan sonra daha çok kavga çikar” diye konustu.

75 yasindaki Asya Katboga da, "Hazir suyumuz elimizden alindi. Buradan bizim suyumuzu alip baska bahçeler bostan suluyor. Biz bahçemizi ekemiyoruz. Mescitten su aliyoruz. 3 nöbetçi var orada su alirken kavga çikiyor. 21 yil önce muhtar ’suyun bir kismi alinacak gerisi bostan ve hayvancilik için birakilacak’ dedi.

Simdi bizim burada su yok tüm mahallelerde var. Kendi suyumuz varken susuzluk çekiyoruz” dedi.



“Bosa akan su kaynaklari var”

21 yil önce suyun sebekeye baglanmasi ile sorun yasadiklarini kaydeden köy sakinlerinden Saban Kizildag, “Içme suyuna hasretiz. Içme suyu olsa biz bahçe su veremezsek kisin misirimiz, fasulyemiz olmazsa ne yiyip içecegiz. 21 yildan beri bu hale geldik. Içme suyuna hasret kaldik. Buradan giden su ile bahçe sulaniyor o mahallelerin kaynaklari var, bosa akan su kaynaklari da var ama biz suya hasretiz. Bu su kaynaklari o mahallelere yeter ama bizim suyumuz bize verilmeli” diye konustu.

Bölgede yaklasik 2 bin büyük ve küçük bas hayvan oldugunu kaydeden mahalle sakinleri susuzlugun hayvancilik sektörünü de vurdugunu söyledi.

Kaynak: İHA