Konya Ovasinda Yeni Obruklar Olusuyor, Yeralti Su Seviyesinde 1 Yilda Yaklasik 20 Metre Düsüs Var

Konya Ovasinda yer alti sularinin çekilmesine yönelik yapilan ölçümlerde geçen yila oranla bazi bölgelerde yaklasik 20 metre düsümler meydana geldigi raporlandi. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arik, çekilmelerle meydana gelen obruklara karsi uyarilarda bulunarak, "Sularin bulanik olmasi ve yer altindan bazi seslerin duyulmasi artik obrugun ayak sesleri gelmis demektir, obruk olusmaya baslamistir. Bu nedenle vatandaslarimiz bu duruma karsi uyanik olmali" uyarida bulundu.

Konya Ovasinda Yeni Obruklar Olusuyor, Yeralti Su Seviyesinde 1 Yilda Yaklasik 20 Metre Düsüs Var
Konya’nin Karapinar ilçesi ve çevre ilçeler ile illerde obruklarin olusumu her geçen gün daha da artiyor. Obruk olusan bölgelerde arastirma yapan AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürlügü is birligiyle yapilan ölçümlerde son 1 yil içerisinde yeralti su kaynaklarinda bölge farkliligina göre yaklasik 20 metreye kadar düsümler raporlandi. Çalismalar sirasinda obruklarin büyük bir çogunlugu yer altinin düsümüne de bagli olarak vahsi su kullanimi olarak belirtildi.

Yeralti su kaynaklarinda geçtigimiz yila oranla bu yil bazi bölgelerde 20 metrenin üzerinde düsüm var

Konya’da yer alti sularinin çekilmesi ve topragin yer altina çökmesiyle meydana gelen obruklarin sayisinin arttigina dikkat çeken Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arik, "Bölgemizdeki yeralti sularinin yogun kullanimi ve kuraklik halen devam ediyor. Dolayisiyla bölge içerisine baktigimiz zaman yeralti seviyesindeki düsümler maalesef devam ediyor. Geçtigimiz yilla bu yil arasinda vatandasin ifadesiyle birkaç boy boru yani 7, 8, 10 metre civarinda, bazi bölgelerde bu 20 metrenin üzerinde de çikiyor. Dolayisiyla yeralti seviyesindeki düsümler devam ediyor. Tabii bunun yan etkilerinden birisi de obruk olusumlari. Obruk olusumlari da sayica artarak devam ediyor. Bölge içerisinde Konya kapali havzasi içerisinde özellikle Çumra ve Karapinar bölgesindeki obruklardan sonra Karaman, Aksaray’da ve diger illerimizde de obruklar olusmaya basladi.

Kayitli, derinligi 1 metreden fazla obruk sayisi 604 iken bu yilki güncellemelerle bu sayinin 650’ye ulasacagini düsünüyoruz. Tabii ki 1 metreden sig olan obruklari düsündügümüz zaman binlerce daha ilave edilebilir. Çünkü bölge içerisine baktigimiz zaman bunlarin pek çogunun obruk envanteri içerisinde yer almadigini görüyoruz. Oysa bunlari da tabii risk olusturan çökme yapilar olarak söyleyebiliriz" dedi.



"Bulanik akintilar meydana geliyorsa, obruk olusmaya baslamis demektir"

Sularin bulanik ve yer altindan bazi seslerin duyulmasinin obrugun ayak sesleri olduguna dikkat çeken Obruk Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arik, "Geçtigimiz hafta içerisinde Karapinar’da geçen yil olusan bir obrugun yanina yeni bir obruk olustu. Yani obruk olusan yerlerde envanter sayimlar vesaireler devam ettikten sonra obruk durmuyor. Hala süreç devam ediyor. Vatandaslarimizin belirtilerle ilgili noktada mutlaka çok uyanik olmasi gerekiyor. Orada vatandaslardan edindigimiz bilgiye göre, birkaç gün boyunca sularin bulanik aktigini, çamur gibi aktigini ifade ediyorlar. Bazi sesleri duyduklarini ifade ediyorlar. Artik obrugun ayak sesleri gelmis demektir. Ondan önce de gördügümüz birçok belirti var. Iste bir yerde anormal su birikintileri varsa, yüzeyde bazi çökmeler varsa ya da bu sekilde çamur akintilari, bulanik akintilar meydana geliyorsa obruk olusmaya baslamis demektir. Bu son an, artik çökecektir. O nedenle vatandaslarimiz buna karsi uyanik olmali" seklinde konustu.

Yeralti su kaynaklarinin kullaniminin dengeli hale getirilmesiyle tehlikenin azalma ihtimalinin altini çizen Prof. Dr. Arik, "Bölge genelinde obruklarin daha da azaltilabilmesi için mutlaka yeralti suyu kullanimini biraz daha dengeli hale getirebilirsek obruklar belki bugün hemen degil ama uzun vadede biraz daha sayiyi azaltmamiz mümkün olacaktir" diye konustu.

Kaynak: İHA