Maymun Çiçegi Virüsünden Korkutan Detaylar

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, Afrika kitasinda görülen ve maymun çiçegi olarak da bilinen Mpox Virüsü ile ilgili bilgi vererek, uyarilarda bulundu.

Maymun Çiçegi Virüsünden Korkutan Detaylar
Dünyayi etkisi altina alan salgin hastaliklara bir yenisi daha eklendi. COVID-19 sonrasinda simdi de, Maymun Çiçegi (Mpox) virüsü patlak verdi. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Mpox virüsü ile ilgili acil durum çagrisi yapti. Dünyada hizla yayilan maymun çiçegi virüsüne iliskin Saglik Bakani Kemal Memisoglu da açiklama yapti. Bakan Memisoglu, virüsün ülkemizde yaygin olmadigini, ancak ihtimal bir salgina karsi gerekli önlemlerin alindigini ve su anda herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadigini vurguladi. Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, hastalik ile ilgili bilgi vererek alinacak önlemleri siraladi

“Virüs, saglikli kisilere ciltteki gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler veya solunum sistemi araciligiyla girer”

Dr. Demir, “Tam koronavirüs ’etkisi geçti hayat normale döndü’ derken bu sefer de maymun çiçegi virüsü ile karsi karsiyayiz. Mpox hastaligi, insana, enfekte hayvan, enfekte insan veya virüsle kirlenmis cansiz maddeler (giysiler, havlu, çarsaf vb.) ile yakin temas sonucunda bulasmaktadir. Virüs, saglikli kisilere ciltteki gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (agiz, burun, göz) veya solunum sistemi araciligiyla girer. Enfekte hayvandan insanlara (zoonotik) bulasma isirik, tirmalama, hayvanin kan ve vücut sivilariyla veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmis cansiz materyalden indirekt yolla gerçeklesebilmektedir. Virüsün insandan insana bulasmasinin esas olarak enfekte insanin vücut sivilarina, cilt lezyonlarina dogrudan temasla direkt olarak veya yine bunlarla kirlenmis cansiz maddelerle temasla, dolayli olarak cilt ve mukozalar yoluyla oldugu bilinmektedir. Mpox hastaligi ates, bas agrisi, yorgunluk, yaygin vücut agrilari, lenf bezlerinde sislik ve cilt lezyonlarina (döküntülere) neden olur. Yakinmalar virüsle temas ettikten sonra ortalama 6-13 gün sonra ortaya çikar. Ciltteki döküntüler ates basladiktan sonra 1-3 gün içinde ortaya çikar; gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Avuç içi ve ayak tabaklarinda, agiz içinde, genital bölgede ve gözlerde lezyon tespit edilebilir. Deri döküntüleri 2-4 hafta içinde kendiliginden iyilesir. Bagisiklik sistemi baskilanmis kisilerde hastalik agir seyredebilir” dedi.

“Yüz yüze ve yakin temastan kaçinilmali”

Hastaligin hafife alinmamasi gerektigini dile getiren Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, “ Mpox virüsünden korunmak için mesafeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüz yüze ve yakin temastan kaçinilmali. Hasta kisiler veya etrafi ile temas edecek kisilerin eldiven ve maske kullanmasi önemli. Hijyene önem verilmeli, eller sik sik yikanmalidir. Mpox virüsü , öpüsme, temas, cilt temasi ve damlacik yolu ile yayilabilen bir hastaliktir. Ayrica, virüslü bir kisinin temas ettigi giysiler, çarsaflar, havlular gibi esyalarla da bulasabilir. Henüz Mpox hastaliginin kesin bir tedavisi bulunmamaktadir. Ancak genellikle, 2 ila 4 hafta içinde döküntüler geçtiginde hastalik sona erer. Bu hastaliga karsi alinacak önlemler hayati önem tasimaktadir. Kisisel tedbirler ve toplumsal farkindalikla hastaligin yayilmasi engellenebilir. Eger hastalikla ilgili bir belirti yasarsaniz, bir saglik kurulusuna basvurarak doktor kontrolünden geçebilirsiniz. Hastaligin erken evrede tespiti bulasiciligini önlemek için oldukça önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA