Karatay'da Ata Tohumu Ürünleri Hasadi Basladi

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, unutulmaya yüz tutmus birçok ata tohumunu “Karatay Ata Tohum” projesiyle yeniden tarima kazandirarak gelecek nesillere aktariyor.

Karatay'da Ata Tohumu Ürünleri Hasadi Basladi
Karatay Belediyesi, unutulmaya yüz tutmus ata tohumlarini yeniden gün yüzüne çikaran “Karatay Ata Tohum” Projesi’ni basariyla sürdürüyor. Iki yil önce hayata geçirilen söz konusu projeyle bugüne kadar, pazar degeri yüksek ürün elde edilmesi ve üreticilerin gelirinin artirilmasi amaciyla on binlerce vatandasa ve üreticiye kapya kirmizibiber, kil biber, köy biberi, biber yediveren, misir, karpuz, salatalik ve kabak gibi ücretsiz ata tohumlarini dagitti.

Karatay Belediyesi, bununla da yetinmedi ve ata tohumlarini üretime de dönüstürmeye basladi.

Bu çerçevede belediye, Saracoglu Mahallesi’nde 300 dekar yani 300 bin metrekarelik alanda geçtigimiz aylarda 33 çesit Ata Tohumu’nu toprakla bulusturmustu. Ekilen tohumlarin fideleri meyvelerini vermeye basladi ve olgunlasan sebze ile meyvelerin hasadi gerçeklestirildi.

Ata tohumundan elde edilen sebze ve meyvelerin daha saglikli ve çok daha lezzetli oldugunun altini çizen Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, “Karatay Ata Tohumu Projesi” sayesinde binlerce yillik geçmisi olan Ata Tohumlari’nin çogaltilmasi ve yayginlastirilmasi için belediye olarak üreticiye öncülük yaparak, bu alana önemli bir katki sagladiklarini dile getirdi.

“Ata yadigarlarimiza ve mirasini sahip çikiyoruz”

Projeleri sayesinde ata tohumlarinin Karatay’da yeserdigini ve ekonomiye yeniden kazandirildigini vurgulayan Baskan Kilca, “Dedelerimizden ve annelerimizden bize miras kalan Ata Tohumlarimizi bugüne kadar on binlerce hemsehrimize ücretsiz bir sekilde ulastirdik. Bununla da kalmadik ve bu tohumlarimizi, Saracoglu Mahallemizde olusturdugumuz alana ektik, fidelerimizi yetistirdik. Artik sebzelerimizi ve meyvelerimizin hasat dönemindeyiz. Hasat devam ediyor. Atalik tohumun sehrimizde daha da yayginlasmasi bizi de çok mutlu ediyor. Hem daha lezzetli, hem daha saglikli olan bu tohumlarin üretime daha da katilmasi ve yayginlasmasini istiyoruz. Ayrica ekonomiye de katki sunarak üretimin de artmasina destek olmus oluyoruz. Ata yadigarlarimiza ve ecdadimizin bu kiymetli mirasina sahip çikmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA