Gurbetçilerin Dönüs Çilesi

Yillik izinlerini Türkiye’de geçirdikten sonra dönüs için Edirne’den Yunanistan’a açilan Pazarkule Sinir Kapisi’na giden gurbetçilerin saatler süren islem sirasi sebebiyle bekleyisler çileye dönüsüyor.

Gurbetçilerin Dönüs Çilesi
Edirne Pazarkule Sinir Kapisi’nda gurbetçilerin dönüsü çileye dönüstü. Yillik izinlerini Türkiye’de geçirdikten sonra dönüs için Pazarkule Sinir Kapisi’na giden gurbetçiler, Yunanistan ve diger ülkelerin gümrük kapilarinda saatler süren islem kuyrugu sebebiyle yorgun düserek, yol kenarlarinda beklemek zorunda kaldi. Binlerce gurbetçinin saatlerce bekledigi gümrükte yorgun düsenler, yetkililere uzun bekleyis süresine çözüm bulmasi çagrisinda bulundu.

Ayrica, Edirne’ye, Istanbul’a ve çevre illere gezi ve alisveris için gelen yabanci turistlerde saatlerce beklemekten dolayi adeta isyan etti.

Vatandaslar ve turistler gündüz 40 dereceyi bulan sicagin altinda beklediklerini gece ise sivrisinek isiriklarinda korunmaya çalistiklarini ifade etti.



“Çok yorulduk, bunaldik”

Avusturya’da yasayan gurbetçilerden Mine Yilmaz, “Biz su an dönüs yolundayiz üç, üç buçuk saattir bekliyoruz ama daha ne kadar bekleyecegimizin de garantisi yok. Küçük çocuklarimiz var, yaslilarimiz var gerçekten yorucu bir yolculuk gerçekten çok yorulduk, bunaldik. Bu gerçekten bize yapilan büyük bir haksizlik diye düsünüyorum. Kendi memleketimizde, kendi vatanimizda, kendi topraklarimizda bu bize yapilan büyük bir haksizlik bence. Kendi memleketimizde büyük haksizlik yapiliyor, diger memleketlerde zaten yabanciyiz. Ama kendi memleketimizde bu muameleyi görmek gerçekten bizi çok üzüyor. Yaklasik 40 derece falan var sicaklik, gerçekten çok zor sartlar altindayiz su anda burada bekliyoruz ve sinekler öyle böyle saldirmiyor ben çok zor konusuyorum su anda. Gerçekten çok zor bir durumdayiz söylenecek çok fazla bir sey yok bence zor durumdayiz yani. Artik buna bir çözüm bulunmasi gerekiyor. Bu bizim çilemize artik bir son verilmesi gerekiyor, bizim sesimize biraz kulak verilmesi gerekiyor. Biz kendimiz konusup kendimiz duymak istemiyoruz. Artik sesimizin duyulmasini istiyoruz” dedi.



“Herkes magdur”

Gurbetçi vatandaslardan Cihan Simsek, “Üç buçuk saat oldu ama bunun disinda gördügüm kadariyla yasli insanlar var, yasli bayanlar var. Biz belli bir yasta oldugumuz için kaldirabiliyoruz ama 40 derecenin altinda bu insanlarin bu kadar magdur olmasi, bu kuyrukta bu kadar insanin perisan olmasi yetkililerden kimseyi rahatsiz etmiyor. Yeni bina yapildi, yeni yol yapildi, yeni bir ortam yapildi ama bunun yaninda bir lavabodur bir ihtiyaçtir bu tarz seyleri getirmeleri gerekiyor sonuçta kendi memleketimiz. Biz kendi memleketimizde magdur olursak disarida baska memlekete gittigimizde aglamamamiz lazim. Lavabo gibi ihtiyaçlarin burada giderilmesi, konteyner olur baska bir sey olur o tarz bir sey giderilmesi. Ikinci bir ihtiyaç tabii ki polislerimize gelip bizi 24 saat burada bekleyin, bizi siraya koyun diyemeyiz. En azindan böyle bir yogunluk oldugu zaman polis görevlilerimiz ya da buradaki jandarma, gümrük memurlugunda çalisan memurlarimiz gelip burada kisa vadede olursa müdahale edebilirler o da iç açici bir sey olur. Ama su an hiç kimse yok herkes magdur, herkes sinirli baktigimiz zaman herkes magdur. Niye memleketimizde magdur olalim? Hasretten geliyoruz 3 bin kilometre yoldan geliyoruz. Onun da giderilmesi illaki önemli ama tabii ki senelerdir bu böyleyse bundan sonra da degisir mi degismez mi artik devlet büyüklerinin bilecegi bir sey” seklinde konustu.



“Tuvaletimiz yok”

Hollanda’da yasayan Gurbetçi Mustafa Ak, “Tüm kapilar dolu, arkadaslarla irtibata geçtik en uygun olarak burayi söylediler bize ve buraya geldik. Saat iki buçuktan beri buradayiz. Saat ikiden beri bekliyorum ben niye bekleyeyim ya? Neden bekliyorum ben burada, sebebi ne? Benim her seyim var. Pasaportum, vizem var oturumum var ben niye burada bekliyorum sebebi ne? Benim günahim ne? Ya tuvaletimiz bile yok. Surada bayanlar misir tarlasina gitti ya. Ablaya dedim ki, Abla genelde oraya gidiyorlar dedim. Çocugunu aldi oraya gitti kadin. Tuvaletimiz yok ya. Surada su içsen tuvalete gidecek yer yok. Bu ne rezillik ya? Tamam yolu yapmislar sag olsunlar ama hepsi karsilanmiyor ki” ifadelerini kullandi.

“Insanlara eziyettir bu”

Atina’ya giden Belgin Zorlutuna, “Ya böyle bir sey olmaz. Insanlara eziyettir bu ya. Niye bunun çözümü yok? Içeride tek bir kapi var Yunan tarafi için söylüyorum burada üç tane gise olsa ne olur? Içeride tek kapi var niye insanlari buraya yönlendiriyorlar? Ya bu kapilarin yogunluklarini an ve an niye açiklamiyorlar ki? Yazik degil mi bu insanlara? Hepimiz için öyle. Bu kuyruk on saatte geçer çünkü biz 15 Temmuzda da ayni yogunlugu yasadik. O zaman bes saatte geçmistik. Ya buna bir çözüm üretmeleri gerekmiyor mu ? Bizim oldugumuz yerden 3-4 kilometre falan var biz yürüyerek geldik simdi kapiya gidiyoruz. Oradaki duruma bakacagiz olmadi Ipsala tarafina yönlenecegiz. Ya beklemektense çözüm ariyoruz. Lavaboyu kullanmak istiyoruz. O yolda yok, gördügünüz gibi yok öyle bir sey” dedi.

Diger gurbetçilerde kilometrelerce uzayan kuyrukta saatlerce beklemekten dolayi yorgun düstüklerini belirterek sitem etti.

Türkiye’ye alisveris için gelen yabanci turistlerde yasanan durumdan sikayetçi olduklarini belirtti.

Kaynak: İHA