Atik Cam Siseler, Genç Yeteneklerin Ellerinde Sanat Eserine Dönüsüyor

Gaziantep’te evlerden topladiklari atik cam siseleri salümolarin atesinde eriterek birer sanat eserine dönüstüren genç yeteneklerin yaptiklari birbirinden güzel süs esyalari adeta göz kamastiriyor.

Atik Cam Siseler, Genç Yeteneklerin Ellerinde Sanat Eserine Dönüsüyor
Gaziantep’te Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüstürülen eski adliye binasinda kurulan cam atölyesinde genç yetenekler, atik cam siseleri ve ince cam çubuklari bin derece sicaklikta erittikten sonra çesitli asamalardan geçirerek birer sanat eserine dönüstürüyor.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne bagli Kahraman Emmioglu Kültür ve Sanat Merkezinde bulunan Çocuk Sanat Merkezindeki cam atölyesine gençler yogun ilgi gösteriyor.

Atölyedeki kursa katilan ve hünerlerini sergileyen genç yetenekler, atik cam siseleri ve cam çubuklari bin derece sicaklikta eriterek küçük oyuncaklar, boncuk, kolye, bileklik, yüzük, küpe, saat, anahtarlik gibi çesitli sanat eserleri yapiyor.

Hafta içi her gün sabah erken saatlerde kursun yolunu tutan genç kursiyerler, atik cam siseleri sanat eseri haline getirerek geri dönüsüme kazandiriyor.

Çevrelerinden ve evlerinden topladiklari atik gazoz, soda ve ilaç siselerini salümolarin atesinde eriten genç kursiyerler, daha sonra sekillendirdikleri cam parçalarini firina koyuyor. Bileklik, yüzük, kolye, tabak, saat ve nazar boncugu gibi çesitli süs esyalari üreten genç kursiyerlerin yaptigi birbirinden güzel el emegi ürünler adeta göz kamastiriyor. Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Birim Koordinatörü Zeliha Agtas, merkezdeki cam atölyesinde egitimlerini tamamlayan genç yeteneklerin, atik cam siseleri ve cam çubuklari kisa bir sürede kolaylikla taki ve diger süs esyalarina dönüstürebildigini söyledi.

Ögrencilerin merkezde özel olarak hazirlanan atölyelerde alanlarinda profesyonel olan egitmenlerin sayesinde kendilerini gelistirerek birbirinden güzel el emegi ürünler yaptiklarini belirten Agtas, 7-16 yas araligindaki çocuklari merkezdeki kurslara katilmaya davet etti.

“Atik cam siseler bu atölyede sanata dönüsüyor”

Çocuk Sanat Merkezinde 10 sanat bransinin oldugunu belirten Agtas, “Bu branslar geri dönüsüm üzerine çok fazla çalismalar üretmektedir. Çocuklara her seyini atilmayacagi, aslinda tekrar geri dönüsüm ile nasil kazandirilacagi ve bunu sanatsal faaliyetlerle nasil sanata dönüstürülecegini aktariyoruz. Çocuklar bu süreçten çok mutlu oluyorlar. Tasarim atölyesinde pet siselerden bez bebekler yapilmaktadir. Annelerin yanmis tavalarindan çok güzel tasarim çalismalari çikmaktadir. Mozaik atölyesinde bozuk bir tost makinesinden, kahve makinesinden çok güzel mozaik çalismalari elde etmekteyiz. Müzik enstrümanlarindan bozulan enstrümanlarin üzerine yine mozaik döseyerek çok güzel sanatsal çalismalar yapmaktayiz. Cam atölyesinde maden sisesinden gazoz kapagina kadar, tuvalet ve rulo kagitlarina kadar biz her maddeyi kullaniyoruz. Ögrencilerimize bu noktada her seyin atilmayacagini ve aslinda her seyin çok güzel islenerek sanata dönüstürülecegini ögretiyoruz” dedi.

“Cam atölyesine katilmayi çok seviyorum”

Atik cam siseleri bin 200 derecelik ateste eritip sekillendirerek sanat eserlerine dönüstürdüklerini belirten kursiyer Leyla Özkirmaz, “Çocuk Sanat Merkezindeki cam atölyesinde egitim görüyorum. Haftada iki gün kursum var. Bin 200 derecelik ateste cami eritiyoruz. Erittigimiz cama çesitli modeller ve desenler veriyoruz. Bu atölyeye geldigimde çok rahatliyorum. Camla ilgilendigim zaman camide odaklanmis oluyorum ve bir seyleri basarabildigimi görüyorum. Bu atölye sayesinde basari ve özgüven kazaniyorum. Bu kursa katildigim için ailemde çok gururlaniyor. Yaptigim ürünleri anneme gösterdigimde annem çok mutlu oluyor ve benimle gurur duyuyor. Bu kursa hep mutlulukla geliyorum. Cam atölyesine katilmayi çok seviyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA