Tedavileri Tamamlanan Ve Rehabilite Edilen Yaban Hayvanlar Dogaya Salinmaya Hazir

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bu yil 100’e yakin yaban hayvani tedavi edilerek birçogu dogal yasama birakildi.

Tedavileri Tamamlanan Ve Rehabilite Edilen Yaban Hayvanlar Dogaya Salinmaya Hazir
Sulak alanlari ve genis cografyasiyla yaban hayatinin hareketli oldugu Van Gölü havzasinda, annelerinden kopmus ya da yuvalarindan erken ayrilmis yavru yaban hayvanlari Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getiriliyor. Burada yavrulara verilen kres hizmeti tamamlandiktan sonra bir diger asamaya geçiliyor.

“Kres hizmeti verdigimiz yavrular ana sinifa geçti”

Van Gölü havzasi yaban hayvanlarindan çok zengin oldugunu ifade eden Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkez Müdür Prof. Dr. Lokman Aslan, “Yaban hayvanlari yönünde havzanin zengin olmasi vesilesiyle yilin her mevsiminde, yilin her ayinda, yilin her gününde çesitli türde yaban hayvani merkezimize gelmekte. Bu yaban hayvanlari merkezimizde rehabilitasyonunu ve tedavisi yapilarak tekrar dogaya kazandirmaktayiz. Bahar mevsiminde de en çok yetim ve öksüz yavrular gelmekte. Yetim ve öksüz yavrular dogada tutunamadiginda bir nevi kres hizmeti vererek bunlarin tekrar dogaya tutunmasini saglamak için çalismalar yapmaktayiz. Bu yetim ve öksüz yavrularin içinde kanatlilardan Kerkenez yavrusu, Kulakli Orman Baykus yavrusu, Sahin, Akbaba, Kartal, Kaya Kartali ve her türdeki kanatli hayvan gelmekte. Bunun yaninda karasal olarak yirtici ve memelilerden Ayi, Kurt yavrusu ve Tilki gibi hayvanlarda gelmekte. Bunlari dogaya tekrar kazandirmak için çalisma yapmaktayiz. Bunlarin hepsi için kreste nasil siniflara ayrildiysa bizde onlari siniflara ayiriyoruz. Bir ayi yavrusunun beslemesi ayri, kurt yavrusunun beslenmesi ayri, kaya kartali yavrusunun beslenmesi ayri, kerkenezin beslenmesi ayri, dag keçisi yavrusunun beslenmesi ayri, kirpinin beslenmesi ayri. Bunlara özgü çalismalar yapmaktayiz. Mevsimin ilerlemesine bagli olarak merkezimizde 2 ay misafir ettigimiz, 3 aylik, 4 aylik, 5 aylik yaban hayvanlari var. Artik bunlar kresten anasinifina geçip genç duruma geldiler ve dogaya dönmek üzere. Bunlardan çok sayida Kulakli Orman Baykus’unu dogaya kazandirdik, Kerkenezi, Kaya Kartalini dogaya saldik.

Son olarak da dag keçisi yavrularini besledik dogaya döndürecegiz. Amacimiz yetim ve öksüz bir tane yaban hayvaninin dogada yetim kalmamasi. Bu sene merkezimize 100’e yakin öksüz ve yetim yavru geldi. Biz bunlari tedavi ve rehabilitasyonunu yaparak büyük bir kismini tekrar dogaya kazandirdik” dedi.

Kaynak: İHA