Yargitay Eksik DASK Ödemeleri Konusunda Kararini Verdi

Avukat Çagdas Karaoglan, Yargitay’in eksik DASK ödemeleri konusundaki karari ile ilgili açiklama yapti.

Yargitay Eksik DASK Ödemeleri Konusunda Kararini Verdi
6 Subat depremi sonrasi konutlarinin agir hasarli oldugu tespit edilen depremzedeler DASK’a basvuru yapmis ve bir kisim ödeme almislardi. Ancak bu ödemelerin 25 Kasim 2022 tarihinde yayimlanan yeni tarife üzerinden degil, eski tarife üzerinden yapilmasi sebebiyle birtakim uyusmazliklar yasanmisti. Bu uyusmazliklarin yargiya tasinmasi sonucu hukuk dünyasi ikiye ayrilmis ve konuya iliskin birçok görüs gündeme gelmisti. Yargiya yansiyan davalardan birinin temyiz edilmesi sonrasi Yargitay, bu konudaki ilk incelemesini tamamlayarak kararini verdi. Ancak bu karar yalnizca depremzedeleri hayal kirikligina ugratmakla kalmadi, ayni zamanda gerekçesiz ve dayanaksiz olmasi ile hukukçulari da belirsizlik içerisinde birakti. Konuyla ilgili Avukat Çagdas Karaoglan, açiklamalarda bulundu.

“Kararin içerigi konuya isik tutacak yeterlilikte degil”

Kararin emsal dosyalar için isik olmasi gerektigini, bu sebeple birçok avukatin ve vatandasin emsal karar bekledigini belirten Karaoglan, “Yargitay tarafindan verilen karar maalesef uyusmazligin esasini açikliga kavusturur nitelikte olmamistir. Kararin gerekçesinde ne tarife degisikliginin ilgililere yazili olarak bildirilmedigine iliskin, ne de DASK faaliyet raporlarinda ek prim alinmaksizin güncel tarifenin uygulanacagina dair duyurularin yaniltici nitelikte olduguna iliskin hiçbir hususa deginilmemistir. Bu hali ile karar, zaten magdur olan depremzedeleri bir kez daha magdur etmekle kalmamis, hukuki açidan da tatmin edici olmaktan çok uzak kalmistir” dedi.

Depremden etkilenen 11 ilde uzun zamandir merakla beklenen kararin tüm vatandaslari hayal kirikligina ugrattigini belirten Karaoglan, depremzedelerin lütuf beklemedigini, sadece haklarina ulasmak için çaba verdiklerini belirtti.

Kararda DASK tarafindan yayimlanan önceki yillara ait faaliyet raporlarinda ek prim ödenmeksizin güncel tarifenin uygulanacaginin açikça belirtilmesi, güncel tarifenin yayimlandigi resmi gazetede dahi ek prim alinmasi gerektigine dair hiçbir bilgilendirmede bulunulmamasi, Türk Ticaret Kanununda yer alan açik düzenlemeye ragmen ek prime iliskin yazili bildirimde bulunulmamasi gibi birçok hususun degerlendirilmedigini, bu sebeple de kararin son derece yetersiz ve üzücü oldugunu belirtti.

Yine ayni dogrultuda verilen Bölge Adliye Mahkemesi kararinda da davaciya sms (kisa mesaj) ile bilgilendirme yapilmis oldugundan bahisle ret karari verildigine deginen Karaoglan, kisa mesajin davaciya ait numaraya gönderilip gönderilmedigi, mesajin ulasip ulasmadiginin dahi incelenmeden bu sekilde karar verilmesinin de son derece hatali oldugunun altini çizdi.

Karar ne ifade ediyor

Karaoglan, bahsi geçen karar ne kadar eksik ve dayanaksiz da olsa, Yargitay’in konuya bakisini ortaya koydugunu belirtti.

Bu sebeple emsal durumda olan vatandaslarin da açacaklari davalarin miktar itibari ile temyiz sinirinin üzerinde olmasi halinde benzer sonuçla karsilasma ihtimalinin yüksek oldugunu belirten Avukat Çagdas Karaoglan, bu konu hakkinda uzman bir hukukçudan destek alinmadan hareket edilmemesinin uygun olacagini sözlerine ekledi.

Karaoglan, “Yargitay tarafindan verilen karar, içtihati birlestirme karari niteliginde olmadigindan, farkli görüste olan ilk derece mahkemeleri ve hakemler tarafindan farkli kararlarin da verilmesinin önünde bir engel bulunmamaktadir. Bu sebeple hukukçular olarak belirsizliklerin maalesef hala devam ettigi kanaatindeyiz. Bu belirsizlik de bir kisim vatandasin hakkina ulasabilirken bir kisminin da hakkina ulasamayacagi gibi kabul edilemez bir sonuca yol açacaktir. Tabiri caizse sans faktörünün daha etkili oldugu bir dönem yasanacagi asikar” seklinde konustu.



Mevcut kesin kararlarin akibeti

DASK tarafindan, daha evvel kazanilmis ve kesinlesmis olan davalar için yapilmasi gereken ödemeler konusunda da Yargitay Kararinin beklendigi açiklanmisti. Bu haliyle daha evvel kesinlesmis olan kararlar hakkinda baskaca bir kanun yolu bulunmadigindan, bu davalara iliskin ödemelerin de yapilmaya baslanacagi öngörülüyor. DASK’in saygin bir devlet kurumu oldugunu belirten Avukat Karaoglan, mevcut ödemeler konusunda da hak sahiplerinin müsterih olmasi gerektigini, gecikmeler olsa dahi kararlara uyulmamasi gibi bir durumun mümkün olmadigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA