Polatli'da 9 Kisinin Öldügü Otobüs Kazasina Iliskin Ön Rapor Tamamlandi

Ankara’nin Polatli ilçesinde 9 kisinin öldügü ve 30 kisinin de yaralandigi trafik kazasinda inceleme yapan bilirkisi heyeti, ön raporunu tamamladi.

Ankara’nin Polatli ilçesi Olukpinar köyü mevkiinde, Çetin Karayel kontrolündeki Öz Agri Seç Turizm firmasina ait Mercedes marka 04 AAV 951 plakali yolcu otobüsü köprü ayaklarina çarpti. Çarpmanin etkisiyle meydana gelen kazada, Fezile Baydar (59), Suna Yasar Bilgi (28), Aysan Ilman (49), Elif Mira Ilman (9), Sati Polat (54), Mahmut Esin (32), Bayar ailesinden Dilan Bayar (31), Muhammet Ozan Bayar (10) ve otobüs soförü Çetin Karayel’in de (45) içerisinde bulundugu 9 kisi hayatini kaybederken, 30 kisi de yaralandi.

Kazaya iliskin Ankara Bati Cumhuriyet Bassavciligi’nca baslatilan sorusturma kapsaminda makine mühendisi, elektrik mühendisi ve trafik bilirkisisinden olusan 5 kisilik heyet olusturuldu. Bilirkisi tarafindan Bassavciliga sunulan ön raporda, serit izleme ve degistirme kurallarina riayet etmedigi belirtilen soför Karayel’in dogrudan etkisinin oldugundan bahsedildi.

Plaka Tanima Sistemi (PTS) ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kayitlarinin da incelendigi raporda otobüsün teknik ariza ve kusurun bu asamada görülmedigi, buna iliskin Bassavciliga sunulacak olan asil raporda detayli sekilde yer alacagi bilirkisi heyeti tarafindan aktarildi.

Raporda otobüsün Dogubayazit çikisindan, kazanin gerçeklestigi Olukpinar mevkiine kadarki kayitlari ve otobüsün durakladigi dinlenme tesislerinin görüntülerini detayli sekilde incelendigi bilgisi yer aldi. Ankara’da son olarak Mevlana Bulvari, Armada AVM ve Temelli Karakolu güzergahinda görüntüleri incelenen otobüsün, son olarak kaza yapmadan 10 dakika önce 04.50’de görüntülendigi kaydedildi. Bilirkisi heyetinin otobüsü ayrintili sekilde incelemesinin ardindan, Bati Bassavciligina asil raporu sunacagi belirtildi.

"7 kisinin hayati tehlikesi var"

Saglik birimlerinden elde edilen bilgiye göre ise kaza sonrasi 2 kisinin entübe olmasi sebebiyle yogun bakima alindigi kaydedilirken, 7 kisinin ise hayati tehlikesinin sürdügü belirtildi. Kaza sonrasi 3 kisinin ise tedavilerinin tamamlanmasinin ardindan taburcu edildigi ögrenildi.

Olayin geçmisi

Agri’dan Izmir’e gitmek üzere yola çikan Çetin Karayel kontrolündeki Öz Agri Seç Turizm firmasina ait Mercedes marka 04 AAV 951 plakali yolcu otobüsü, sabaha karsi Ankara Polatli’nin Olukpinar köyü mevkiinde yoldan çikarak köprü ayaklarina çarpti. Ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri otobüste sikisanlari kurtardi. Yaralilar, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi. Kazada Fezile Baydar (59), Suna Yasar Bilgi (28), Aysan Ilman (49), Elif Mira Ilman (9), Sati Polat (54), Mahmut Esin (32), Bayar ailesinden Dilan Bayar (31), Muhammet Ozan Bayar (10) ve otobüs soförü Çetin Karayel’inde (45) içerisinde bulundugu 9 kisi hayatini kaybederken, 30 kisi de yaralandi. Cenazelerden 5’i uçakla Agri Ahmed-i Hani Havalimani’na getirildi.

Yakinlarinin gözyaslariyla ve agitlarla karsilanan cenazeler, topraga verilmisti.
Kaynak: İHA