Yikanmadan Giyilen Yeni Kiyafette Uyuz Tehlikesi

Siklikla yapilan kiyafet alisverisi dikkat edilmedigi takdirde kabusa dönüsebiliyor. Uzmanlar, yeni alinan kiyafetlerin mutlaka yikanmasi gerektigi konusunda uyariyor.

Yikanmadan Giyilen Yeni Kiyafette Uyuz Tehlikesi
Yeni alinan kiyafetler yikanmadigi takdirde bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz tehlikesi olusabiliyor. Uyuz olan bir kisinin kiyafete ortalama 10-15 dakika temas etmesi parazitik enfeksiyonu kiyafete bulastirmasi için yeterli oluyor. Bunun önüne geçmek için yeni alinan kiyafetin 60 derecenin üzerinde mutlaka yüksek isida yikanmasi gerektigini belirten uzmanlar, hassas yikama deterjanlari ile yikamayi öneriyor.

"Özellikle bebek ve çocuk ciltleri daha hassas oldugu için bu sikintilarla çocuklarda daha çok karsilasiyoruz"

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmani Doktor Necla Eryilmaz, magazadan alinan yeni kiyafetlerin yikanmadigi takdirde cilde verdigi zararlari Ihlas Haber Ajansi muhabirine anlatti. Eryilmaz, "Magazadan aldigimiz kiyafetler temizmis gibi cicili bicili aliyoruz. Fakat bunlar yikanmadan giyildigi zaman karsimiza çikan birtakim sikintilar oluyor. Özellikle bebek ve çocuk ciltleri daha hassas oldugu için bu sikintilarla çocuklarda daha çok karsilasiyoruz. Bunlar neler olabilir? Bunlar tekstil ürünleri üretme asamasinda birtakim boyalar kullaniliyor. Yine birtakim kimyasallarla boyalar sabitleniyor. Bu nedenle yikanmadan giyildigi zaman özellikle atopik çocuklarda, hassas ciltli kisilerde maalesef birtakim ciltte kizarikliklar, irritasyonlar yapabiliyor. Bu nedenle yeni aldigimiz kiyafetleri mümkünse ilik suda da olsa makinede veya elimizde mutlaka yikamamiz gerekir. Özellikle çocuklar için hassas yikama deterjanlari ile yikamayi tercih ederiz" dedi.



"Uyuzu oldugundan emin oldugumuz kisilerde kiyafetlerin 60 derece üzerinde yikanmasini istiyoruz"

Yikanmayan kiyafetlerdeki tehlikenin sadece kimyasal kirlilik veya boya kirliligi olmadigini söyleyen Necla Eryilmaz, "Maalesef günümüzde internet alisverisleri de çok arttigi için kiyafetler magazada denenmis oluyor. Daha çok dikkat ediliyor fakat instagramdan alinan veya sosyal medya yoluyla karar verilerek alinan kiyafetler alinip geri gönderilmis oluyor ve bunlar evde denenmis oluyor. Bir kisi veya birden çok kisi tarafindan deneniyor. Bunlar denenme sirasinda eger deneyen kiside herhangi bakteriyel bir enfeksiyon, viral bir enfeksiyon veya günümüzde son bir kaç senedir çok ugrastiran parazitik enfeksiyonlardan uyuz dedigimiz hastalik eger o kiside varsa kiyafet yoluyla temasla ikinci deneyen kisiye bulasabiliyor. Poliklinigimize basvuran hastalarda maalesef bu bir alerjik reaksiyon ya da bakteriyel enfeksiyon dedigimizde ilk sordugumuz seylerden birisi bir kiyafet denediniz mi, farkli bir yerde yatili kaldiniz mi ilk bunlari soruyoruz. O nedenle özellikle uyuz maalesef son yillarda çok sik karsilastigimiz ve pek çok hastalikla karisan bir parazitik enfeksiyon. Kiyafetlerle ortalama 10-15 dakikalik temas yetiyor. O kiyafeti daha önce alip deneyen kisinin ne kadar süre üzerinde durdurdugunu bilmiyoruz. Dolayisiyla alinan kiyafetlerin yikanmasi gerekiyor. Uyuzu oldugundan emin oldugumuz kisilerde kiyafetlerin 60 derece üzerinde yikanmasini istiyoruz. Eger uyuz açisindan süphelenmissek mutlaka yüksek isida yikanmasini istiyoruz. Ama tüm kiyafetlerin yüksek isida yikanmasi özellikle yeni kiyafetlerde yapisini bozabiliyor. Öncelikle ilik bir suda deterjan artiklari giderecek sekilde yikanmasini mutlaka tavsiye ediyoruz" diye konustu.

Vatandaslar da aldiklari yeni kiyafetleri yikamadan giymediklerini belirtirken, magazalarda kiyafetleri birçok insanin denedigini, üzerine giyip çikardigi için yikanmasi gerektigini belirtti.

Kaynak: İHA