Kadinlarin 40 Derece Sicakta Zorlu Antep Fistigi Mesaisi

Türkiye’nin en sicak illeri arasinda yer alan Gaziantep’te kadin tarim isçileri, 40 derece sicaga ragmen Antep fistigi hasat ederek ailelerinin geçimine katki sagliyor.

Kadinlarin 40 Derece Sicakta Zorlu Antep Fistigi Mesaisi
Gaziantep’teki kavurucu sicak hava hayati olumsuz etkilerken, kentin en önemli geçim kaynaklarindan olan Antep fistigi yetistiricilerinin ise yüzünü güldürüyor. Fistigin olgunlasmasi ve daha iyi tat vermesi için sicagin olmasi gerektigini belirten Antep fistigi yetistiricileri, yüksek rekoltenin sevincini yasiyor. Hasat vaktinin gelmesi çiftçiler kadar tarim isçilerini de sevindirirken, fistik bahçelerinde 40 dereceyi asan sicaklarda açik arazilerde çalisan isçiler, gün boyunca Antep fistigi toplayarak geçimlerini temin etmeye çalisiyor.

Gaziantep’te son yillarin en yüksek rekoltesi beklenen Antep fistiginin ilk mahsulü olan baklavalik boz fistigin hasadi baslarken, gün isigiyla fistik tarlalarina giden kadin tarim isçileri, gün batimina kadar 40 derecelik sicagin altinda çalisiyor. Gastronomi sehri Gaziantep’in cografi isaret tescilli ürünü olan Antep fistiginda, baklavalik boz fistigi toplamak için gün boyu zaman zaman 40 dereceyi asan sicak havada çalisan kadin tarim isçileri, hünerli elleriyle ev ekonomilerine katki sagliyor. Kentte 40 dereceyi bulan sicakligin altinda çalisan ve çogu kadinlardan olusan tarim isçileri, günde bin TL kazaniyor.

“Sicak hava bizi çok bunaltiyor ama ekmegimizi bu sekilde kazaniyoruz”

Kadin tarim isçileri, merdiven yardimiyla agaçlardan topladiklari fistiklari traktöre dolduruyor. Zaman zaman sicak havadan bunalan kadinlar, kisa molalarla agaç gölgelerinde dinleniyor. Sicak havada çalismanin çok zor oldugunu söyleyen kadin isçilerden 65 yasindaki Döne Takil, “Sabah saat 06.30’da tarlaya geliyoruz, aksam 17.00’ye kadar çalisiyoruz. Sicak hava bizi çok bunaltiyor. Sicaklik zaman zaman 42 dereceyi buluyor. Hava sicak ama mecbur çalisiyoruz. Ekmegimizi bu sekilde kazaniyoruz. Ailemin geçimini saglamak için sicakta çalisiyorum. Her gün fistik toplamaya geliyoruz” dedi.



“Sicak havada fistik toplamak zor ama zevkli oluyor”

Aile bütçelerine katki saglamak için çalistiklarini dile getiren isçilerden Semsiye Tasan ise, “Bu sicak havada fistik toplamak zor ama zevkli oluyor. Sicak havaya ragmen arkadaslarla birlikte fistik toplamaya geliyorum. Bu tarlada çalisan isçilerin tamami da kadinlardan olusmaktadir. Bu sekilde ailemizin geçimine katki sagliyoruz. Hayat sartlari zor oldugu için artik evde sadece bir kisinin çalismasi yeterli olmuyor. Biz de eslerimize ve çocuklarimiza yardimci oluyoruz. Hava sicakligi 42 dereceyi buluyor. Fakat sicak havaya ragmen çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Ailemizin bütçesine katki saglamak için çalisiyoruz”

Ayse Sahin de sicak havaya ragmen çalismak zorunda oldugunu ve aile bütçesine katki saglamaktan dolayi mutluluk duydugunu belirterek, “Fistik toplamak için Nizip’ten geliyoruz. Fistik bahçesine sabah 06.30 gibi geliyoruz ve aksam 17.00’ye kadar çalisiyoruz. Bu bahçede çalisan isçilerin tamami kadinlardan olusmaktadir. Ailemizin bütçesine katki saglamak için çalisiyoruz. Çalismamiz ailemiz için ek bir gelir oluyor. Zaten hasat döneminde de belirli günlerde geliyoruz. Antep fistigi hasadi bir ay gibi sürüyor. Bu sene de fistigimiz masallah çok güzel. Boz fistikta hava daha çok sicak oluyor. Ben fistik toplarken hava biraz daha serin oluyor ve günlerde biraz daha kisalmis oluyor. Boz fistik toplamak daha çok zor oluyor. Çünkü tam sicak havaya denk geliyor. Ekibimizin tamami kadin oldugu için vaktin nasil geçtigini de pek bilmiyoruz. Hava sicak ama zamanimiz çok güzel geçiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA