Lavantada Hasat Basladi Açiklamasi 60 Kilosundan 1 Kilo Çikiyor, 600 TL'ye Satiliyor

Isparta’da mor bahçeleriyle turizm degerine sahip olan lavanta, yagiyla da basta kozmetik olmak üzere birçok sektörde kullaniliyor. Köylüler, geleneksel yöntemle lavanta yagi üretmeye basladi. 60-65 kilogram lavantanin kaynatilmasiyla elde edilen 1 kilogram lavanta yaginin 500 ile 600 lira arasinda olmasi bekleniyor.

Lavantada Hasat Basladi Açiklamasi 60 Kilosundan 1 Kilo Çikiyor, 600 TL'ye Satiliyor
Isparta’nin Keçiborlu ilçesine bagli, son dönemde lavanta bahçeleri ve ürünleriyle öne çikan Kuyucak köyünde lavanta yagi imalati basladi.

Türkiye’deki lavanta üretiminin yaklasik yüzde 90’inin saglandigi ‘Lavanta kokulu köy’ olarak bilinen Kuyucak’ta hummali bir lavanta yag üretimi yapiliyor. Kozmetik basta olmak üzere farkli sektörlerde kullanilan lavantalardan elde edilen yaglar birçok ülkeye ihraç ediliyor. Lavanta yaginin kilosunun bu yil 500 ile 600 lira arasinda satilmasi bekleniyor.

"Yapilan hasatlar üç sekilde degerlendiriliyor"

Köyde yaklasik 5 yildir lavanta yagi üreticiligi yapan ayni zamanda Kuyucak köyü muhtari Ismail Tezcan 120 dönüm alanda lavanta üretimi gerçeklestirdigini belirterek, “Biz burada aileden kalma üretim yapiyoruz. 70 yildir lavantamiz mevcut köyümüzde. Biz de 5 yildir yag isletmeciligi yapiyoruz. Bu yil mevsim normallerine göre 20 gün erken geldi lavantalarimiz ve çiçegi hemen döktüler yagislardan sonra dolayi da grilesmeye basladilar. Su anda olgunlasma dönemindeyiz, hasat dönemindeyiz. Biz yapilan hasatlari üç sekilde degerlendiriyoruz. Kuru yapiyoruz çiçegini aliyoruz, ikinci olarak demet olarak hazirliyoruz çiçekçilere sunuyoruz üçüncü olarak da yagini çikartiyoruz” dedi.



“60-65 kilogram lavantadan 1 kilogram yag aliyoruz”

Ismail Tezcan, hasat edilen lavantalarin isçiler tarafindan nakliye araçlarina yüklenerek yag isletmelerine getirildigini, yaklasik 120 dönüm isletmeden bu yil bir 500 kilogramlik bir yag rekoltesi elde etmeyi planladiklarini kaydetti.

Tezcan, "Su anda 280-300 kilogram kapasiteli kazanlarimiz. Bu kazanlarda günlük yaklasik iki buçuk üç ton lavanta isleme kapasitemiz var. Isledigimiz üç ton lavantadan günlük 50-55 kilogram günlük bir yan çikariyoruz” dedi.

Lavanta yaginin fiyatlarina deginen üretici Tezcan, “Fiyatlarda asiri bir yükselme yok, 550- 600 TL civarinda toptan yag satislarimiz var. Tabii ki bu net bir rakam degil, herkesin müsterisine göre veyahut yurt disi baglantisina göre bu fiyatlar degisiklik gösterebiliyor. Geçen yillara göre su anda yag rekoltemiz düsük. Normalde 50 kilogramda 1 kilogram çikmasi gerekirken bu yil 60- 65 kilogram lavantada 1 kilogram yag aliyoruz; bu da sicakliklarin mevsim normallerine göre yüksek olmasindan kaynakli. Lavantalarimiz olgunlasamadi tam bir içerigini alamadigi için oranlarimiz diger yillara göre düsük biraz” seklinde konustu.

Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk ise lavantanin turizmin yani sira ekonomiye de katki sagladigini belirterek, “Burada ürettigimiz lavantalarimiz kazanlara basilarak yaglari çikariliyor. Bu çikarilan yaglar büyük illerimize ve Avrupa ülkelerine, Hollanda, Belçika, Fransa gibi parfümeri sanayide kullanilan ülkelere ihraç ediliyor. Burada üretile lavantalar Haziran-Temmuz ayinda ilk önce görselligiyle ilgi çekerek yurt içi ve yurt disindan misafirlerimizi agirliyoruz. Hasat yapildiktan sonra ise ülke ekonomisine katki saglaniyor” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA