Van'da Uçak Seferlerinin Yetersizligine Tepki

Van’da, pandemi döneminde düsen ve bir daha arttirilmayan uçak sefer sayilarina, Vanlilar tepki gösteriyor.

Van'da Uçak Seferlerinin Yetersizligine Tepki
Sadece Van halki tarafindan degil, çevre il ve Iranlilar tarafindan da tercih edilen Van Ferit Melen Havalimanindaki uçak sefer azligi büyük sikintilara ve tepkilere sebep oluyor. Bölgede artan seyahat talebine karsilik veremeyen ve sadece sefer azligi degil, havalimaninin yetersizligi, Türkiye’nin en yüksek iç hat bilet fiyatlari ile gündeme gelen Van, bayram tatili ve Kültür Bakanligi festivali süresince yasanan uçus iptalleri ve rötarlariyla da bölge halkini zora sokuyor. Van’in yani sira çevre illerin de yükünü alan, Iran ve Iraklilarin da bati sehirlerine gitmek için tercih ettigi Van Ferit Melen Havalimani, 9 günlük festival için Van’a gelmek isteyenlere en büyük engeli olusturdu.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Van Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Nayif Süer, kentteki uçak sefer sayilarinin, her geçen günü arattigini ifade ederek, bu durumun Van için bölge için ve Türkiye için üzücü bir durum oldugunu söyledi.

Hem uçak seferlerindeki azalma, hem bilet fiyatlarinin yüksekliginin vatandaslara sikinti yasattigini anlatan Süer, “Hastamiz oluyor farkli illere götüremiyoruz. Van’in 3 ay yazi var. Van’i ziyaret etmek, tatillerini Van’da geçirmek isteyen halkimiz var. Il disinda olan Vanlilar var, ama maalesef birakin Van’i, biz artik bölgedeki herhangi bir ile bilet bulamiyoruz. Keske Van’da havalimani olmasaydi. Çünkü eskiden insanlar araçlariyla, imkanlariyla farkli illere gidebiliyorlardi ama simdi insanlar günlerce bilet bulamiyor. Ben aileme bilet bulamadim ama uçaga bindim. Baktim ön koltuklar bostu. Niye bu koltuklar bos gidiyor? Yolda mi yolcu alacaklar? Ben bunu anlamiyorum. Ayrica Irak’ta, Iran’da bizim dostlarimiz, tanidiklarimiz var. Van’da birkaç gün geçirdikten sonra Van üzerinden farkli illere gitmek istiyorlar ama onlar da uçaklarda yer bulamiyorlar. Yine ülkemizin farkli illerinden gelip Van’a yatirim yapmak isteyen, Van’da yatirimi olan insanlar var. Onlar da zorlaniyorlar. Hakikatten Vanlilar, bölgede isi olanlar zor durumda kaliyorlar. Onun için Ulastirma Bakanligi yetkilerinin acilen buna bir çözüm bulmasi lazim” dedi.

Van’da geçtigimiz günlerde düzenlenen ve 9 gün süren festivale il disindan katilimin olmadigina dikkat çeken Süer, “10 gün boyunca Van’da bir festival düzenlendi.

Il disindaki insanlar gelmek istediklerini, bu etkinlige katilmak istediklerini ama maalesef gelemediklerini söylüyorlar. Bu sehre bir festival organize edilmis, ama disaridan gelmek isteyenler yer bulamiyor, gelemiyor. Bu üzücü bir durum. Belki vekiller ya da siyasiler istedikleri zaman uçak bileti bulabiliyorlar ama ben Van Ticaret Borsasi Baskani olarak aileme bile bilet bulamadim. Biz Vanlilar çok sikinti yasiyoruz. Buna bir çözüm bulsunlar” ifadelerini kullandi.

"Festivalde kendimiz çaldik, kendimiz oynadik"

Dünyayi etkisi altina alan 2020 yilindaki salgin sebebiyle, Van’da uçak seferlerinin azaltildigini, aradan geçen 4 yila ragmen uçak sefer sayilarinda artisa gidilmedigine dikkat çeken TÜRSAB Dogu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Baskani Cevdet Özgökçe ise Van’in yillardir bu konuda sancili oldugunu söyledi.

Yasanan bu sikintiyi defalarca gündeme getirdigini ancak bir netice alamadigini vurgulayan Özgökçe, “Bir festival yapildi ama festivali sadece Van halki görebildi. Deyim yerindeyse kendimiz çaldik, kendimiz oynadik. Bu festivaller 16 ilde yapiliyor. Geri kalan 15 ilde yapildiginda; o sehir festival boyunca nefes aliyor, esnaf para kazaniyor, bir ticari döngüsü oluyor. Ama maalesef bizde böyle bir hareketlilik olmadi. Bunun tek sebebi de uçak sefer sayilarimizin yetersizligi ile ilgili oldu. Çünkü metropol sehirlerden insanlar Van’a gelemedi. Biz bu konuda çok yogun telefonlar aldik. Van’a gelmek isteyenler oldu ama uçakta yer bulamadiklarini söylediler. Uçaklarda yer bulamadiklari için ve ilave uçak seferleri birakilmadigi için festival sönük bir sekilde geçti” dedi.



"Uçak sefer sayilarindan dolayi otellerimiz sinek avliyor"

Van’in Iran’dan, Irak’tan ve komsu illerden yogun misafir aldigina vurgu yapan Özgökçe, “Ilimizin nüfusu yaklasik 2 milyon. Böylelikle o insanlar Van üzerinden metropol sehirlere uçuyorlar. Yaklasik 4 yildir bazi günler 10, bazi günler ise 11 sefer uçaklarimiz var. Van gidisli ve Van dönüslü uçaklara baktiginizda yaklasik 30- 40 güne kadar uçaklarda yer yok. Yer olanlarda ise, çok fahis fiyatlara bilet bulabiliyorsunuz. Komsu illere baktiginizda günü birlik uçuslarda yer var ve neredeyse bizim üçte birimize insanlar uçabiliyor. Bugün Avrupa’nin birçok kentine Istanbul’dan, Izmir’den ya da Antalya’dan 2 bin 500 - 3 bin TL’ye insanlar uçarkenk, biz acil durumlarda 7-8 bin TL’ye Van’a bilet bulamiyoruz. Bu konuda ciddi anlamda sikinti çekiyoruz. Siyasi aktörlerimiz bu konuda su ana kadar aktif bir rol alamadilar. Turizmde en büyük ulasim imkanimiz uçaktir. Uçak bulamayinca biz kültür turlari yapamiyoruz, gruplari getirip gönderemiyoruz. Artik insanlar rahata alisti. Zaman insanlar için çok degerli. Insanlar bu sicakta otobüslere binmek istemiyorlar. Uçak sefer sayilari ile ilgili ciddi anlamda bu sehir sikinti yasiyor. Hastalar, hasta yakinlari, yatirimci gidip gelemiyor. Taziyesi, dügünü olan insanlar gidip gelemiyor. Ben gün içerisinde yaklasik 200 telefon aliyorum. Hastamiz var, dügünümüz var deyip yer bulmami isteyen insanlar var. Bu konuda is yapamiyoruz, is hacmimiz düstü. Sezonun pik dönemi ama otellerimiz yüzde 25 doluluk oraninda. Antalya, Izmir Istanbul’da, Karadeniz’de otellerde yer bulamazken bizim otellerimiz sinek avliyor. Yani aglanacak bir haldeyiz. Sivil havacilik ve Türk Hava Yollari’nin yetkililerine sesleniyoruz. Lütfen artik sesimizi duysunlar. Bu sehir bunu hak etmiyor. Van turizm kenti ve turizm anlaminda çok zengin bir degere sahip bir sehir ama uçak olmadigi için biz insanlari bu tarafa getiremiyoruz. Bu konuda yetkililere sesleniyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA