Batman'da 6 Ayda 3 Bin 839 Kisi Tutuklandi

Batman Valisi Ekrem Canalp asayis ve güvenlik toplantisinda, "Gecen sene ilk 6 ayda mahkemelerce aranan 2 bin 390 kisiye yakalanmis iken bu senenin 6 aylik döneminde yüzde 61’lik artisla bu sayi 3 bin 839’ a yükselmistir. 3 bin 839 kisi ceza evine teslim edilmistir” dedi.

Batman'da 6 Ayda 3 Bin 839 Kisi Tutuklandi
Batman Valisi Ekrem Canalp, valilik binasinda Emniyet Müdürü Ibrahim Kaba ve Il Jandarma Komutani Albay Adem Taskin ile birlikte güvenlik ve asayis toplantisinda gazetecilere açiklamalarda bulundu. Geçen sene haziran ayinda mal varligina karsi 277 suç islenmisken bu sayi yüzde 31 azalma meydana geldigini belirten Vali Canalp, bu sene 191’e düstügünü, her iki yilin ilk 6 ayi kiyaslandiginda yüzde 36’lik bir düsüsün oldugunu görmekte olduklarini söyledi.



Is yerinden ve resmi kurumlardan hirsizligin yüzde 59 azaldigini paylasan Vali Canalp, "Evden hirsizliklar yüzde 36 azalmistir. Yan kesicilik suçlari da yüzde 52 azalmistir. Tüm aydinlatma suç oranlarina baktigimiz zamanda yüzde 88 olan toplam aydinlatma oranimiz yüzde 90’na çikmistir. Bütün suçlarda daha önceki suç islemis olan kisilerin haklarinda yakalama karari bulunan kisilerin tespit edilmesi, yakalanmasi ve ceza evlerine gönderilmesi en önemli hususlarimizdan bir tanesidir. Özelikle de suç makinasi tabir etmis oldugumuz suç islemeyi aliskanlik haline getirmis olan kisilerin yakalanmasi ve bu kisilerin ceza evlerine teslim ediliyor olmasi, bu sekildeki asayis olaylarindaki önemli bu kisiler ana sebebidir. Gecen sene ilk 6 ayda mahkemelerce aranan 2 bin 390 kisiye yakalanmis iken bu senenin 6 aylik döneminde yüzde 61’lik artisla bu sayi 3 bin 839’ a yükselmistir. 3 bin 839 kisi ceza evine teslim edilmistir” dedi.

"Narkotik olaylara baktigimiz zaman ise 2024 yilin ilk 6 aylik döneminde müdahale edilen olay sayisi ile 2023 ile kiyaslama yaptigimi zaman arada yüzde 93 bir artisin meydana geldigini memnuniyetle söylemek isterim" diyen Vali Canalp, sözlerine söyle devam etti:

"Geçtigimiz Haziran ayinda genel 146 olaya da müdahale edilmistir. Haziran ayinda adli makamlara intikal ettirmis oldugumuz kisi sayisi ve süpheli sayisi 132 olmustur. Uyusturucu madde ticareti ile ilgilide 14 süphelimiz yine adli makamlara intikal ettirilmistir. Uyusturucu madde ticareti ile ilgili Haziran ayinda hakkinda islem yapmis oldugumuz ve mahkemelerce haklarinda tutuklama karari verilen kisi sayisi 12, haziran ayinda da bu sayi 16’dir. 2024 yili yilbasindan itibaren uyusturucu madde ticareti yapmaktan adli islem yapmis oldugumuz kisi sayisi da 127’dir. 127 kisi tutuklanarak ceza evlerine gönderilmistir. Haziran ayinda 32 kilo skunk maddesi, 9 kilo metamfetamin, 7 kilo Kubar esrar ve 216 gram kokain, 769 gram toz esrar ve 980 gram bonzai maddesi narkotik timler tarafindan ele geçirilmistir.”

Kaçakçilik ve organize suçlar ile ilgili olarak 61 olaya müdahale edildigi, toplam 2 sahsin adli makamlarca tutuklanarak ceza evine gönderildigini ifade eden Vali Canalp, "Bu olaylarda da 18 bin 662 kaçak sigara, 245 adet elektronik sigara, 25 adet kaçak cep telefonu ele geçirilmistir. Siber suçlar ile alakali önemli mesafeler yol kat etmis durumdayiz. Haziran ayi içerisinde toplam 109 adli islem yapilmis, 9 kiside siber suçlardan dolayi adli makamlarca tutuklanarak ceza evine gönderilmistir. 2024 yili basindan itibaren ilk 6 aylik dönem içerisine baktigimiz zaman müstehcenlik, çocuk istismari, bilisim, banka sistemleri araciligiyla nitelikli dolandiricilik banka ve kredi kartlari kötüye kullanilmasi gibi sanal ortamda islenmis suçlara karsi toplam 101 süpheli sahis tutuklanarak ceza evine gönderilmistir. Terörle mücadele de ise 32 olaya müdahil olduk. Haziran ayi içerisinde 7 adet terörist jandarmamizin yapmis oldugu operasyonlar neticesinde etkisiz hale getirilmistir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA