Prof. Dr. Aslan Açiklamasi 'Çok Sayida Zoonoz Hastalik Yaban Hayvanlarindan Insana Bulasmaktadir'

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, zoonoz hastaliklarda yaban hayatinin önemsenmesi gerektigini belirterek, “Çok sayida zoonoz hastalik yaban hayvanlarindan insana bulasmaktadir” dedi.

Prof. Dr. Aslan Açiklamasi 'Çok Sayida Zoonoz Hastalik Yaban Hayvanlarindan Insana Bulasmaktadir'
6 Temmuz Dünya Zoonoz Hastaliklari Günü dolayisiyla açiklamalarda bulunan Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Insanlardan hayvanlara, hayvanlardan insanlara bulasan hastaliklara zoonoz hastaliklar denildigini belirtti.

Dünya Saglik Örgütü’ne göre su ana kadar tespit edilen 500 civarinda zoonoz hastaligin oldugunu ifade eden Prof. Dr. Lokman Aslan, “Bunlardan 200’ü insanlara bulasarak rahatsizlik olusturan hastaliklardir. Bu hastaliklardan bazilari pandemi seklinde yayin olarak devam ederken, bazilari ise bireysel hastalik olusturmaktadir. Insanlar saglikli yasamak istiyorsa; saglikli hayvan, temiz çevre üçgenini saglamasi gerekiyor. Saglikli hayvan gida güvenligi olarak ele alinmis ve sadece bu yönde tedbir alinmaktadir. Ancak son yillarda insana bulasan ve pandemi seklinde devam eden Sars, MERS-CoV, kus gribi ve Corona’nin insanlara hayvanlardan bulasarak büyük ekonomik ve can kayiplara neden olmustur. Bu noktada yaban hayvanlarin degerlendirilmesi sonucu hastaliklarin daha fazla artmasina neden olmustur” diye konustu.



“Gerekli tedbirlerin alinmasi gerekmektedir”

Çevreye çok fazla müdahale soncunda zoonoz hastaliklarin armasina neden oldugunu dile getiren Aslan, “Zoonoz hastalikta yaban hayati disa atmamak gerekiyor. Çok sayida zoonoz hastalik yaban hayvanlardan insana bulasmaktadir. Ülkemizde de Kirim-Kongo Kanamali Atesi, kus gribi gibi hastaliklar çok yaygin sekilde insanlara bulasmaktadir. Yaban hayvanlarindan kuduz ve brusella gibi hastaliklar da çok büyük ekonomik ve can kayiplara neden olmaktadir. Zoonoz hastaliklarini tek çati altinda insan, hayvan ve çevre sagligi seklinde korumak gerekiyor. Son dönemlerde biz hayvanlarin alanina girdik. Bütün canlilarin sagliginin korunmasi, onlardan gelecek tehlikelerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alinmasi gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA