Doga Fotografçilarin Sabirla Çekecekleri O Ani Saatlerce Bekliyor

Türkiye’nin sulak alanlarinin beste birine sahip Van Gölü havzasinda gözlemlenebilen 234 tür kus, bu yil yagislarin da etkisiyle daha kolay beslenme ve üreme imkani buluyor. Kuslari görüntülemek isteyen doga fotografçilari en güzel kareyi çekmek için saatlerce kamuflajlarini altina saklanip o ani bekliyorlar.

Doga Fotografçilarin Sabirla Çekecekleri O Ani Saatlerce Bekliyor
Göçmen kuslarin kilometrelerce süren göç yolculugunda en önemli konaklama merkezlerinden Van Gölü havzasi, 234’e yakin kus türüne ev sahipligi yapiyor. Üreme ve kuluçka dönemlerini Van’da geçiren birçok kus türü, havanin isinmasiyla havzadaki sulak alanlardaki yuvalarinda sonbahara kadar konakliyor. Kus bilimi açisindan da bilim adamlarinin arastirmalarini tercih ettigi alanlarin basinda gelen Van Gölü havzasi, flamingo, kugu, dikkuyruk, uzun bacak, kiliçgaga, balikçil, halkali cilibit, sakar meke gibi narin türlere ev sahipligi yapiyor. Kuslarin göç yollari üzerinde bulunmasi nedeniyle her dönem farkli kus türlerinin gözlemlenebildigi bölgenin, tüm dünyaya tanitilmasi amaciyla her yil festivaller düzenleniyor. Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü de sulak alanlarin bulundugu bölgede, kuslarin sikintilarla karsilasmadan beslenebilmeleri, dogal yasam alanlarinin korunmasi ve rahatlikla üreyebilmeleri için gerekli önlemleri aliyor.

Havzanin canlanmasi ile birlikte doga fotografçilari Ali Ihsan Öztürk ve Murat Dogan, en güzel kareyi çekmek için kamuflajlarin altina saklanarak saatlerce bekliyor.
Kaynak: İHA