Vali Çelik Açiklamasi 'Bize Düsen Bilimin Imkanlarini Kullanmak'

Hakkari Valisi Ali Çelik, fay hatti ile ilgili yapilan kazi çalismalarini yerinde inceleyerek, “Bizlere düsen bilimin verdigi imkanlari sonuna kadar kullanmak. Burada da Semdinli ve Yüksekova fay hatti alaninin tespit edilmesi ile fay hattinin deprem üretme sikliklarinin ortaya çikarilmasi ve fayin gözle görülür bir yapi olup olmadigini tespit etmek için bir çalisma yürütüldü” dedi.

Vali Çelik Açiklamasi 'Bize Düsen Bilimin Imkanlarini Kullanmak'
Vali Çelik, beraberindeki heyet ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Kamu Kurumlari Arastirma ve Gelistirme Projelerini Destekleme Programi kapsaminda yürütülen bilimsel çalismalari yerinde inceledi. Vali Çelik, yapilan çalismalar hakkinda bilgi alirken, projenin bölge için önemine dikkat çekti. Vali Çelik, inceleme sirasinda yaptigi açiklamada, “Yasadigimiz aci tecrübelerin tekrarini engellemek, farkindaligi ve bilinirligi arttirmak için bilimin bizlere sundugu imkânlarla deprem üretme kapasitelerini, sikliklarini ve süreçlerini tespit etmek için bir proje yürütüyorlar, bu meyanda Prof. Dr. Azad Saglam Selçuk hocamiza ve ekibine çok tesekkür ediyorum. Bu projeler, bölgemizdeki deprem risklerini daha iyi anlamamiza ve muhtemel depremlere karsi hazirlikli olmamiza yardimci olacaktir. 6 Subat depreminde yasadigimiz asrin felaketinde de tecrübe ettigimiz üzere, deprem hepimizin hayatini birçok can kaybina neden olacak sekilde etkileyen, ondan sonra olusturdugu maddi kayiplar açisindan da inanilmaz zor bir süreçtir. Rabbim tüm ülkemizi ve vatandaslarimizi depremlerden, afetlerden korusun” dedi.



“Bizlere düsen bilimin verdigi imkânlari sonuna kadar kullanmak” diyen Vali Çelik, söyle devam etti:

“Burada da; Semdinli ve Yüksekova fay hatti alaninin tespit edilmesi ile fay hattinin deprem üretme sikliklarinin ortaya çikarilmasi ve fayin gözle görülür bir yapi olup olmadigini tespit etmek için bir çalisma yürütüldü. Bilimsel anlamda güzel veriler ve sonuçlar üretildi. Arastirmacilar, iki büyük deprem arasindaki tekrarlama sikliklarini karbon testleri ile faylari ve deprem kirikliklarini gördüler, bu çalismalar ilerisi için bizlere fikir verecek ve rehber olacak. Dolayisiyla, bu çalismalarda emegi geçen herkese tekrar tesekkür ediyorum.”

Proje kapsaminda Van Yüzüncü Yil Üniversitesi tarafindan olusturulan bir ekip, fay hatlarinin geçmisteki hareketlerini ve gelecekteki potansiyel tehlikelerini belirlemek amaciyla detayli kazilar ve analizler gerçeklestirdi. Bu çalismalarin, bölgenin depremsellik haritasinin güncellenmesine ve risklerin minimize edilmesine katki saglayacagi belirtildi. Bölgenin afet ve yeni yerlesim planlama çalismalarina katki saglayacak olan bu bilimsel çalismalarda; 30 metre uzunlugunda, 1,5 metre genisliginde ve 4 metre derinliginde hendek kazilarinda numuneler alinacagi kaydedildi.
Kaynak: İHA