Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Sosyal Medyada Gördügünüz Ürünleri Bilinçsizce Kullanmayin'

Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastaliklari Uzmani Doktor Rana Basara Sahin, doktor tavsiyesi olmadan sosyal medyada paylasilan cilt kremleri ile ilgili uyarilarda bulundu.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Sosyal Medyada Gördügünüz Ürünleri Bilinçsizce Kullanmayin'
Deri ve Zührevi Hastaliklari Uzmani Doktor Rana Basara Sahin, mümkün oldugunca sicak havalarda disari çikmamak gerektigini belirterek, temmuz ve agustos aylarinda sicaklarin daha çok artacagini söyledi.

Özellikle saat 10.00 ile 17.00 arasinda mümkün oldukça disari kalinmamasi gerektigi uyarisinda bulunan Dr. Sahin, ultraviyole indeksinin en yüksek oldugu saatler olup, disari çikilacaksa mutlaka gölgenin tercih edilmesi ve disari çikmadan önce günes kreminin uygun miktarda uygulanmasini ifade etti.

Zaman geçtikçe ve terledikçe günes kreminin de etkisi azaldigini aktaran Dr. Sahin, "Bu sebeple 2-3 saatte bir günes kremimizi tekrar sürmeliyiz. Yazin günesten korunmaya, günes koruyucu sürmeye daha çok dikkat etmeliyiz. Ancak yaz kis demeden günes kremi kullanmaliyiz. Aksi takdirde ileri zamanlarda derinin kanser olma orani oldukça artiyor. Bunun yaninda sicak çarpmasini önlemek için özellikle gün içinde tüketilen su miktarina dikkat etmeliyiz. Günde 2-3 litre kadar su tüketimine özen göstermeliyiz. Günes isinlarinin en yogun oldugu saatlerde disarda çalismak zorunda olanlar mümkünse gölge alanlari tercih etmeli, günes isindan koruma özelligi olan pamuklu kiyafetler giymeli, günes koruyucusunu sik tekrarlamali ve sivi tüketimine dikkat etmelidir. Ayrica araba içinde bebek, çocuk ve evcil hayvan birakilmamasina çok dikkat edilmelidir” dedi.

Evde yapilan maskelerin ciltte ciddi hasarlara neden olabilecegine dikkat çeken Dr. Sahin, "Cilt lekeleri için kesinlikle dogal yöntemlere basvurulmamasi gerekiyor. Dogal olarak nitelendirildigimiz yiyeceklerle veya baska dogal yöntemlerle yaptiginiz maskeler cildinizde kalici hasarlara ve lekelere sebep olabilir. Limon ve turunçgiller cilde direk uygulandiginda tam tersi ciltte Lekeye sebep olabiliyor. Cilt bakim rutinin olusturmak ve ürünler hakkinda bilgi almak için mutlaka cildiye hekiminden randevu alinmali. Lekeleri önlemek için de günes kremi mutlaka kullanmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

"Sosyal medyada önerilen bakim kremlerini cilt doktorunuza sormadan kullanmayin" diyen Dr. Sahin, “Piyasada ve bir çok farkli markalarda oldukça fazla ürün bulunmaktadir. Cildinize uygun olan ürünler kisiye özel ve güvenilir markalardan seçilmelidir. Bu yüzden en iyi tercih cilt doktorunuzun sizin cildinize göre önerdigi ürünler olacaktir. Bu yüzden sosyal medyada influencerlarin önerdigi ürünleri direkt kullanmayalim. Cilt doktorundan randevu alip cilt probleminize uygun tedavi ile tedaviye destek cilt bakim rutini olusturarak ürün önerisi almalisiniz. Günes hassasiyeti olan, günes alerjisi olan, Lupus hastaligi gibi günesle birlikte hastaliginin aktivitesi artan, akne, gül hastaligi gibi cilt hastaliklari olan kisiler mutlaka güneste çok dikkat etmelidir. Örnegin bir akne hastasi günese dikkat etmez ve günes koruyucusu kullanmazsa hem sivilceleri artabilir hem de bu lekeleri artabilir. Ya da gül hastaligi varsa, cildi sürekli kizariyorsa günes koruyucu kullanmiyorsa sikayetlerin artis görülebilir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA