Yerli Tohum 'Taner' Pazar'da Çiftçilerin Umudu Oldu

Tokat’in Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumlarin ekiminde bir ilk gerçeklesti.

Yerli Tohum 'Taner' Pazar'da Çiftçilerin Umudu Oldu
Tokat’in Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumlarin ekiminde önemli bir adim atildi. Ilçede ilk kez ekilen ’Taner’ isimli bugday çesidi, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Tarim ve Orman Bakanligi Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan saglanan ’Taner’ bugdayinin demonstrasyon çalismalari sonrasinda gerçeklestirilen hasat islemi büyük bir basariyla tamamlandi.

“Ilçe tariminda yayginlastirmak istiyoruz”

Hasatta konusan Tarim ve Orman Müdürlügü Pazar Ilçe Müdürü Emre Kapar, “Yerli ve milli bugday tohumlarimizdan olan ‘Taner’in ekiminden dolayi memnunuz. Fenolojik gözlemlerini takip ediyoruz. Bugün de hasat islemi gerçeklesti. Yerli ve milli tohumlarimizin ekimini ilçemiz tariminda yayginlastirmak istiyoruz. Ilçemizde ekimi yapilan bugday çesitleri içerisinde Taner bugday çesidinde ortalamanin üstünde yüksek verim potansiyeli tasiyor” dedi.

“Bu sayede tarimda disa bagimlilik kalkacak”

Üretici Seyfi Yatkin ise, “Yerli ve milli olan bu bugday çesidinin ekiminden çok memnunum. Mevsimsel yagislarin az olmasi ve kurak geçmesine ragmen sükürler olsun verimde büyük bir artis sagladik. Bu Taner çesidini hububat ekimi yapacak olan Pazarli üreticilerimiz için de tohumluk olarak kullanilmasi yönünde vermek istiyorum. Ilçemizde bu çesidin ekiminin yayginlasacagini düsünüyorum. Yerli ve milli tohumlarla bu sayede tarimda disa bagimliligin azalarak yerli üretim olmasi gerekiyor” diye konustu.

Teknik personelin yaptigi biçerdöver kontrolü ile dane kayiplarinin önlenmesi saglanarak gerçeklestirilen hasat isleminde, dekara 650 kilogram verim elde edildi.
Kaynak: İHA