Haftada Bir Gün Tatil Yapacak Berber Açiklamasi '32 Yildir Düzgün Bir Tatilimiz Olmadi'

Ticaret Bakanligi’nin aldigi kararla berber, kuaför ve güzellik salonlarinin haftada bir gün kapatilmasi karari, Kastamonu’daki sektör çalisanlari tarafindan sevinçle karsilandi. 32 yildir berberlik yapan Erdal Sarioglu, "32 yildir düzgün bir tatilimiz olmadi" diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Haftada Bir Gün Tatil Yapacak Berber Açiklamasi '32 Yildir Düzgün Bir Tatilimiz Olmadi'
Ticaret Bakanligi tarafindan 81 il valiligine gönderilen karara göre, berber, kuaför ve güzellik salonlarinin haftanin hangi günü kapali olacagi, sektör temsilcisi meslek kuruluslarinin görüsleri alinarak Valilik tarafindan belirlenmesi istenildi. Bunun üzerine Kastamonu Valiligi, Kastamonu Il Ticaret Müdürlügü ile Kastamonu Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu Isletmecileri Odasi arasinda yapilan görüsme neticesinde, erkek kuaförleri ve güzellik salonlarinin pazar günleri, kadin kuaförlerinin ise sali günleri kapali olunmasi yönünde karar alindi.

Alinan karar dogrultusunda Kastamonu’da berber, kuaför ve güzellik salonu isleten isletmeciler, Ticaret Bakanliginin kararina tam destek vererek meslektaslarina da karara uymalari için çagrida bulundu.

“Meslegimizin 25 yildan beri kanayan yarasi"

Alinan kararin önemine deginen Kastamonu Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu Isletmecileri Baskani Cahit Kiciroglu, “Meslegimizin 25 yildan beri kanayan yarasi olan zorunlu haftalik tatil yasasinin Ticaret Bakanligimizin ve Sayin Cumhurbaskanimizin taktirleriyle 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yürürlüge girdi. Yürürlüge girmesi ve ertelenmemesi sebebiyle Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ile Ticaret Bakanimiz Prof. Dr. Ömer Bolat’a tesekkürlerimizi sunuyoruz. Meslegimizde haftalik tatil gününü, odamiz yönetim kurulu arkadaslarimizla, üyelerle istisare yaparak belirledik. Erkek kuaförlerinde pazar gününü, kadin kuaförlerinde sali gününü ve güzellik salonlarinda da pazar günü olmasini degerlendirdik. Bu konuyu Valiligimizle birlikte istisare yaparak onayladik. Haftalik tatil gününün uygulamasinin meslegimize hayirli olmasini diliyorum” dedi.



“Pazar gününün tatil edilmesine sevindik”

74 ilde daha önce yürürlükte olan uygulamanin ülke geneline yayilmasinin dogru bir karar oldugunu belirten Kiciroglu, “Bu illerimiz pazar günlerini tatil olarak yapiyor ve isyerlerini açmiyorlardi. Fakat 7 tane ilimizde, ne yazik ki kanayan bir yara haline geldi. Bizler bu konuyu çesitli platformlarda zamanla dile getirmistik. Meslek olarak bir türlü bir araya gelip karar alamamistik. Su anda Ticaret Bakanligi bu konuyla ilgili karar verdi. Bize çok faydali olacak. Çünkü meslekte çalisan arkadaslarimiz uzun süreli çalisan arkadaslarimiz. Ailesiyle bir tatile gitmek isteler gidemezler. Bunlar da ailevi sorunlara yol açiyor. Bu yüzden pazar gününün tatil edilmesine bizler sevindik. Çünkü bir araya gelememek bizleri üzüyordu. Bu konunun çözülmesinden ötürü Bakanligimiza tesekkür ediyoruz” diye konustu.



“Damat tirasi ya da gelin basi özel izne tabi olarak yapilacak”

Özel izin ile damat tirasinin ya da gelin basinin yapilabilecegini belirten Kiciroglu, karara uymayan isletmelere cezai islem uygulanacagini belirterek, "Pazar günü isyerini açmak için sinirli saatler olacak. Damat tirasi 2 saat sürüyor, bayan kuaföründe gelin basi 3 saat sürüyor, damat tirasi ya da gelin basi var diye aksama kadar dükkanini açmayacak. Saatlerini belirleyecegiz, o saatlerin disinda isyerini kapatacak. Baska bir müsteri de alamayacak, sadece damat tirasini ya da gelin basini yapabilecek” seklinde konustu.



“Pazar günleri isyerimi açmiyorum”

Kastamonu’da 35 yildir berberlik yapan Faruk Kuru ise, “Son 5 yildir pazar günleri is yerimi kapatiyorum. Fakat simdiye kadar is yerimi kapali tutmadigima pismanim. Sürekli çalistigim için saglik problemlerim çikti. Çocuklarimi ihmal ettim, 5 yil öncesine kadar çocuklarimla görüsemiyordum. Hem hafta içi hem hafta sonu çalisiyordum. Simdi çok mutluyum, pazar günleri is yerimi açmiyorum. Keske bu uygulamayi 30 yil öncesinden yapsaydim. Bütün meslektaslarimin bu kurala uymalarini, aileleriyle vakit geçirmelerini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandi.

“32 yildir düzgün bir tatilimiz olmadi, haftanin 7 günü çalisiyoruz”

Kastamonu’da 32 yildir berberlik yapan Erdal Sarioglu da, “32 yildir düzgün bir tatilimiz olmadi. Haftanin 7 günü çalisiyoruz. Insanlara hizmet vermesine veriyoruz fakat bu sirada kendimizden ödün veriyoruz. En azindan haftada bir gün iznimiz olursa arkadaslarimizla, çocuklarimizla, ailemizle vakit geçirebiliriz. Devletimizde bu yönde bir yasa çikartti. Ondan da memnuniyet duyuyorum. Ben, bu yasaya uyacagim ve destekliyorum. Arkadaslarimizin dügünü oluyor ya da mevlitleri oluyor, fakat gidemiyoruz. Herkes açik tutunca mecburen bizler de dükkana gelmek zorunda kaliyoruz. Ben, 32 yildir bir fiil çalisiyorum. Insan bir yerden sonra bikiyor, mesleginden soguyor. En azindan haftanin bir günü izinli olursa meslegine daha çok baglanabilir” dedi.

Kastamonu’da 17 yildir berberlik yapan Serdar Demirel ise meslege basladigindan beri tatil yapamadigini ifade ederek karar için tesekkür etti. 29 yildir berberlik yaptigini ifade eden Yasin Bekiroglu da alinan karari firsata çevirerek ailelerine ve kendilerine vakit ayirabileceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA