Mevsimlik Tarim Isçilerinin Zorlu Kayisi Mesaisi
Dünyadaki kuru kayisi üretiminin yüzde 85’inin karsilandigi Malatya’da mevsimlik tarim isçilerinin kavurucu sicak altindaki mesaileri sürüyor.

Günün ilk isiklariyla kayisi bahçelerinde toplanan ürünler kükürtleme çalismalarinin ardindan güneste kurutularak çekirdekten ayrilma islemlerinin tamamlanmasiyla birlikte ihracat öncesi son halini aliyor.
Aile ekonomisine katki sunmak için Sanliurfa’dan kayisi hasadinda çalismak üzere Malatya’ya geldiklerini belirten mevsimlik tarim isçileri buradaki çalismalarinin ardindan Karadeniz’e findik hasadi için geçeceklerini söyledi.
Hasatta sona dogru
Akçadag ilçesi Resulusagi Mahallesi’nde kayisi hasatinda çalisan mevsimlik tarim isçilerinden kardesler Elif ile Aslan Kiliç, 800 TL yevmiye ile çalistiklarini belirterek, üç haftadir devam eden hasatta sona geldiklerini kaydetti.
Kayisida çalismak üzere esi ve çocuklari ile birlikte Malatya’ya geldiklerini ifaden diger bir isçi Ibrahim Orçun ise 21 gündür hasatta çalistiklarini söyleyerek güzel bir sezon geçirdiklerini aktardi.
“Ürünün bol oldugu bir sezon”
Bereketli bir sezon geçirdiklerini kaydeden kayisi üreticisi Özkan Ince de, “Kardeslerimizle birlikte bölgede kayisi yetistiriciligi yapiyoruz. Yaklasik 3 bin agacimiz var, bereketli bir dönem geçiriyoruz yaklasik 30-35 ton kuru kayisi elde edecegimizi tahmin ediyoruz. Sanliurfa’dan gelen 30 dolayinda mevsimlik tarim isçi ile yaptigimiz çalismalar sonrasi meyveleri dalindan indirdik. Çekirdek çikarma çalismalarimiz sürüyor her seyin güzel oldugu bir sezon yasiyoruz” diye konustu.
