TTK Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen Yalova'da Sempozyuma Katildi

Türk Tarih Kurumu (TTK) Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen, Yalova’da düzenlenen sempozyumda yaptigi konusmada 2002’den bu yana 3 bin ögrenciye burs sagladiklarini söyledi.

TTK Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen Yalova'da Sempozyuma Katildi
TTK Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen, Prof. Dr. Halil Inalcik’in mirasi: Osmanli Devleti’nin kurulusundan Cumhuriyet Türkiye’sine Uluslararasi Tarih Arastirmalari Sempozyumu’na katildi.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odasi’nda gerçeklesen sempozyumda konusan Prof. Dr. Özgen, Prof. Dr. Halil Inalcik’in “Bana tüm kariyeriniz boyunca ne yaptiniz diye sorarsaniz, sunu söyleyebilirim, bütün çabalarim Türk tarihçiligini modern tarihçilik düzeyine çikarmaktir” sözünü hatirlatti. Özgen, Inalcik’in tarihin dogru bir sekilde anlasilmasi ve tarihçiligin milli ve evrensel ölçekte en üst seviyeye ulasmasi için ömrünü vakfettigini söyledi.

Inalcik’in Osmanli tarihini sadece siyasi degil sosyoekonomik, askeri ve idari açidan kapsamli bir sekilde inceledigini kaydeden Özgen, “Hocamiz ürettigi eserlerle ve yetistirdigi pek çok tarihçiyle bir bakima hepimizin hocasi olmustur. Halil Inalcik hocamizin Türk Tarih Kurumu ile bagi da bizleri onurlandirmaktadir” dedi.

Atatürk’ün talimatlariyla 1931 yilinda kurulan Türk Tarih Kurumu’nun o günden bu yana Türk ve Türkiye tarihine yönelik faaliyetlerine devam ettigini ifade eden Prof. Dr. Özgen, yaptiklari faaliyetlerle ilgili söyle konustu:

“Bu kapsamda yurt içinde ve yurt disinda arastirmacilarin ilgi ile takip ettigi kitaplari yayimlamayi sürdürüyoruz. 1937 yilindan beri en uzun soluklu tarih dergisi olarak yayinlanan dergimizin 312’nci sayisi agustos ayi itibariyle yayinlanacak. Tarih alanindaki uluslararasi kuruluslarda ve komitelerde baglantilarimizi güçlendirerek Türk tarihinin ve Türk tarihçiliginin dünya çapinda taninmasinin artmasinda katkida bulunmak üzere faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Geçtigimiz 2 yil boyunca 20’ncisini yaptigimiz önümüzdeki hafta da tebliglerini çevrimiçi olarak yayimlayacagimiz 19. Tarih Kongremizden sonra yaklasmakta olan 20. Türk Tarih Kongresi gibi tarihimizin her sahasina ve konusuna dair önemli ulusal ve uluslararasi kongrelerimizi, sempozyum ve çalistaylari düzenliyoruz. Arkeolojik arastirmalara özelikle son yillarda destekler veriyoruz. Yalova’da da 2 arkeolojik sahaya kurumumuz destek veriyor. Kurum kütüphane ve arsivimizi arastirmacilar için sürekli güncelliyoruz ve gelistiriyoruz.”

Son derece stratejik gördükleri faaliyetlerden birisinin de Türk Tarih Kurumu’nun vermis oldugu burslar oldugunu anlatan Prof. Dr. Özgen, 2002 yilindan bu yana 3 bini askin ögrenciye burs verdiklerini anlatti. Özgen, 2019’da sonra lisans ögrencilerine de burs vermeye basladiklarini belirterek, “Buna göre 2024 yili itibari ile yaklasik 800 ögrencimize burs ödemesi yapiyoruz. Bunlarin 580’i lisans, 60’i yüksek lisans, 210’u doktora ve doktora sonrasi. Üniversite tercihleri devam ediyor. Önümüzdeki dönemki burs ilanlarimizi da paylastik. Tercih döneminde ögrencilerimiz tercih edeceklerdir. Sosyal bilimler ve tarih bilimini tesvik etmek amaciyla ilan ettigimiz bu burslarimiz basarili ögrencilerimizin sosyal bilimler alanina yönelmesi ve nitelikli gençlerimizin meslektaslarimiz olarak yetistirilmesini hedefliyor. Lisansüstü burslar ise ülkemiz için öncelikli konularda çalisma yapacak yüksek lisans ve doktora ögrencilerine tahsis edilmektedir. Arkeoloji, sanat tarihi, iktisat tarihi, askeri, felsefe tarihi gibi temel alanlarin disinda, bölgesel çalismalari da Balkan tarihi, Kafkasya tarihi, Orta Asya tarihi, Dogu ve Kuzey Afrika Tarihi, bu sene denizcilik tarihini de ilave ettik bu alanlara. Burs alanlari olarak belirledik” dedi.

Prof. Dr. Özgen, ardindan sempozyumun gerçeklesmesinde katkida bulunanlara plaketlerini sundu.

Konferansa Vali Vekili Mehmet Bahattin Atçi, Yalova Belediye Baskan Vekili Tülay Özçelik, Halil Inalcik Tarih Arastirmalari Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Özer Ergenç, Yalova Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel, Yalova Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ümit Yilmaz, akademisyenler katildi.

Prof. Dr. Halil Inalcik’in vefatinin 8. yili anisina düzenlenen ve 2 gün sürecek sempozyumda çesitli konularda oturumlar gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA