YKS Tercihleri Için Uzmanindan Adaylara Tavsiyeler

Egitim ve Kariyer Uzmani Ismail Yolcu, kapatilan ikinci ögretim programlarina, yeni açilan bölümlere ve Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (2024-YKS) tercih sürecine iliskin dikkat edilmesi gereken konulara degindi.

YKS Tercihleri Için Uzmanindan Adaylara Tavsiyeler
2024-YKS sonuçlarinin 17 Temmuz’da açiklanmasinin ardindan sinava giren 2 milyon 819 bin 362 aday tercih dönemine odaklanmisti. Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi’nin (ÖSYM) belirledigi takvime göre tercih döneminin baslamasiyla toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjanin bulundugu yüksekögretim kurumlari için adaylar 2 Agustos’a kadar tercihlerini yapacak. Tercih döneminde adaylar yeteneklerine ve puanlarina göre en uygun okul ve bölümleri tercih ederek, üniversite hayatina baslayacak. Tercih yapacak adaylara tavsiyelerde bulunan Egitim ve Kariyer Uzmani Ismail Yolcu, 2024-YKS tercih sürecine iliskin, üniversite adaylarinin tercih yaparken dikkat etmesi gereken noktalari degerlendirdi.

Kapatilan bölümler ögrencilerin tercihini etkileyecek

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan alinan kararla kapatilan bölümlerin yaklasik 25 bin kontenjana sahip olduguna dikkati çeken Yolcu, kapatilan bölümlerinin arasinda en çok sözel bölümler oldugunu dile getirdi. Kapatilan ikinci ögretim bölümlerinin ögrencilerin tercihini nasil etkileyecegi konusunda bilgi vererek, “Çok basit bir algoritma var, eger ikinci ögretim programlarinin puanlari tercihini yapacagimiz birinci bölüm programlarinin yukarisindaysa, normal ögretim puanlarini yukariya çekecek. Örnegin, 300 puanlik bir yerse kapatilan o zaman 300’ün yukarisindaki bölümleri degil, düsügündeki 299 ve devamindaki bölümleri yukariya dogru yükseltecek” dedi.



“Yeni açilan bölümler açik ara öndeler”

YÖK’ün istihdama duyarli bu yil yeni açtigi bölümler oldugunu da dikkat çeken Yolcu, “Özellikle ön lisans bölümleri, geçen yil siber güvenlik bölümü açilmisti 4 üniversitede inanilmaz ragbet görmüstü. Bu yilki açilan bölümler de çok güzel bölümler, orijinal bölümler. Peki akla su geliyor, bu yeni açilan özellikle yapay zeka, makine ögrenmesi gibi bölümler, bilgisayar mühendisligini yazilim mühendisini etkiler mi iste tam burada ögrenciler hemen sunu sorguluyorlar bu yil. ‘Hocam ama o mühendislik degil biz mühendislik yazalim, mühendis her zaman mühendistir’ diye böyle bir algi var ama 2 yillik ön lisanslarda yeni açilan bölümler geçen yilki siber güvenlikle açik ara öndeler” diye konustu.



Sinava fazladan 170 bin ögrenci girdi

Yolcu, 4+4+4 sisteminden dolayi ilk okula erken kayit olan 170 bin ögrencinin bu yil mezun olarak üniversite sinavina girdigini kaydetti.

Sinava normal sartlarda 2025’te girmesi gereken 170 bin ögrencinin bu yilki sinavda yüzde birlik, ikilik, üçlük ve dörtlük dilimdeki yüksek puan alacak olan ögrenciler ile ayni potaya gireceklerini ifade ederek, “2025 yilindaki o ögrenciler bu yil ikisi birden ayni pota içerisinde bulustular. Bu sunu olusturdu, özellikle ilk 5 bin, 10 bin, 50 bin, 100 bin bandinda ögrenci siralamasi olustu. Yani ögrenci kendi yilinda sinava girse belki de tip tercih edecekti ilk 50 bine girecekti iste asil yigilmanin oldugu kisim tam da bu nitelikli okullardan mezun olan ögrencilerin hepsi 2024 yilinda bulustular. Bu da ögrenciler arasinda ilk 50 bine giremeyen ögrenci tip seçemedigi için mezuna birakiyor” seklinde konustu.

Ögrencilerin yapacaklari tercihleri son 2 güne birakmadan yapmasi gerektiginin altini çizen Yolcu, adaylarin tercih islemini kontrollü bir sekilde yapmalari gerektigini belirtti.

Geçmiste ögrencilerin cep telefonundan tercih yaptiklari için hatali tercih yaptigini hatirlatan Yolcu, ögrencilerin daha büyük ekranlardan ve çikti alarak tercih yapmalari konusunda uyardi.
Kaynak: İHA