Sandikli'da 40 Bin Dekar Alanin Üzerinde Ekimi Yapilan Patates Hasati Basladi

Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesinde 800’ün üzerinde üretici tarafindan 40 bin dekar alanin üzerinde ekimi yapilan patateste hasat basladi.

Sandikli'da 40 Bin Dekar Alanin Üzerinde Ekimi Yapilan Patates Hasati Basladi
Sandikli’da 4 ay sürmesi beklenen patates hasadi basladi.

Tarlada özel makineler ile sökülen patatesler isçiler tarafindan özenle çuvallara konuluyor. Satisa hazir hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek Istanbul, Ankara, Izmir gibi Türkiye’nin bir çok kentine gönderiliyor. Ilçede 800’ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanin üzerinde ekim yapti. Dekarindan 4 ila 7 ton arasinda rekolte beklenen patateslerin kilogrami 4-5 TL satiliyor.

Hasat yapan üreticileri ziyaret ederek bilgi alan Sandikli Ziraat Odasi Baskani Mustafa Inci, bu yil fiyatlarin düsük oldugunu bu yüzden üreticinin zarar ettigini söyleyerek patates ihracatindan kolaylik saglanmasini istedi. Inci, “Suanda üreticilerimize patatesin maliyeti 7 ila 8 lira civarinda iken patatesler tarlada 4-5 TL’den satiliyor. Markete düstügünde bu patatesler 12-13 liraya hatta 15 liraya kadar çikiyor. Arada makas çok fazla. Bu patatesin para etmesi için çiftçinin yok olmamasi için ihracatin açilmasi gerekiyor. Bizim burada patates hasadi temmuz ayinda baslayip 11’inci aya kadar devam ediyor. Ama simdi baslamasini bitmesini birak çiftçi tarlada bitik. Çalisanlarimiz kazaniyor, çuvalcimiz kazaniyor. Arada komisyoncu kazaniyor çiftçiye geldi mi komple zarar” dedi.

Patates üreticilerinden Ali Kama ise patatesin kilogram satis fiyatinin düsük oldugunu ifade etti.

Kaynak: İHA