Yusufeli Baraji Ve HES'te Dolu Savak Testleri Yapildi

Yapimi tamamlanan ve test enerji üretimlerine baslayan Yusufeli Baraji’nda önemli bir test daha basariyla tamamlandi.

Yusufeli Baraji Ve HES'te Dolu Savak Testleri Yapildi
Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES projesinde elektrik üretimine devam ediyor. Barajin en yüksek seviyesi olan 710 kotuna kadar su seviyesi saglanirken, bu kritik asama barajin tam kapasite ile çalisabilmesi için gerekli testlerin basarili bir sekilde gerçeklestirildigini gösterdi.

Kapaklar açildiginda, 275 metre yükseklikten dökülen su etkileyici bir selale görüntüsü olusturdu. Bu görsel sölen, barajin mühendislik harikasi oldugunu bir kez daha göstermis oldu.

DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, dolu savak testlerine katilarak basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Ülkemizin son 21 yilda her alanda oldugu gibi yerli ve yenilenebilir enerji konusunda da hamle yaptigini ifade eden Balta, “bu kaynaklarin basinda gelen hidroelektrik enerji üretiminde önemli mesafe kat etmistir dedi.

2002 yilinda 125 olan hidroelektrik santral sayisi günümüz itibariyle kamu-özel sektör isbirligi sayesinde 750’ye, hidroelektrik enerji üretim kapasitemiz ise yillik 44 milyar kilovatsaatten 112 milyar kilovatsaate yükseltilmistir diyen Balta, “Yusufeli Baraji ve HES’de suyun isiga dönüstügü bu hamledekii özel yerini almistir. Ülkemizin en yüksek baraji olan Yusufeli, 275 metrelik yüksekligi ile çift egrilikli beton kemer barajlar kategorisinde dünyada da besinci siradadir. Türkiye Yüzyilina yakisir dev eser Yusufeli Baraji ve HES 558 MW kurulu güç ile yillik ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahiptir. Bu üretim miktari ile 750 bin adet yerli ve Milli Otomobil TOGG’un enerjisi karsilanabilir. Ayrica Baraj ile 2,5 milyon kisinin enerji ihtiyaci karsilanacaktir. Bu güzide tesis üretecegi enerji ile ekonomimize yillik yaklasik 6 Milyar TL katma deger saglayacaktir. ’Çoruh Nehri’nin altin gerdanligi’ Yusufeli Baraji ve HES, mansabinda bulunan Artvin, Deriner, Borçka ve Muratli barajlarinin üretim kapasitelerini de arttiracak, Çoruh Nehri’nde olusabilecek taskin riskini ise azaltacaktir" dedi.

Balta, Yusuffeli Baraji’nin tamamlanmasinin ardindan gelinen süreci ise su sekilde özetledi:

"22 Kasim 2022 tarihinde su tutulmaya baslanilan Yusufeli Baraji’nda elektrik enerjisi üretimi için islak testlere 25.08.2023 tarihinde baslanilmistir.

02.11.2023 tarihinde Ünite-3 ün geçici kabulü ve EAÜS devri yapilmasi ile birlikte Yusufeli Barajinda ticari üretim çalismasina baslanilmistir.

12.12.2023 tarihinde Ünite-2 ve 07.03.2024 tarihinde de Ünite-1 in geçici kabulü ve EAÜS devri yapilmasi ile Yusufeli Baraji’nda tam kapasite ile üretime geçilmistir.

Elektro-Mekanik teçhizat çalismalarinda tüm ünitelerin geçici kabulleri yapilmis olup, EÜAS devirleri tamamlanmistir.

08.07.2024 tarihi itibari ile Yusufeli Baraji’nda toplam 1.200.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilmistir. Bunun ekonomiye katkisi bugün itibariyle 2,7 Milyar TL’dir.

27.06.2024 tarihi itibari ile baraj rezervuari ilk kez maksimum isletme kotu olan 710,00 m’ye ulasilmistir. Yusufeli Baraji tünelli dolusavaklarin kapak testleri ve dolusavak desarj kapasitesinin tespiti çalismalari yapilmistir.

Yusuefli Baraji ve HES’te 2 tip dolusavak yapisi bulunmaktadir.

Yusufeli Barajinda ilk kez baraj gövdesi üzerinde bulunan üstten asmali dolu savaklar açilarak test edilmistir.

Tünelli Dolusavaklar ise 11 Mayis 2024 de test edilmis olup, simdi ise maksimum su kotunda (710 kotunda) test edilmistir/edilecektir. ’Mühendislik harikasi’ olarak ifade edebilecegimiz bu baraj; ayni zamanda insanimizin inandiginda neler yapabilecegini de gösteren dev bir eser olarak gelecege miras kalacaktir.”

DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nin açiklamalariyla birlikte barajin dolusavak kapaklari açilarak testlerini tamamladi.
Kaynak: İHA