Yaslilarin Yasam Kalitesi Artacak

Izmir Ekonomi Üniversitesinde (IEÜ) görevli 4 bilim insani, eklemdeki doku ve kikirdak kaybina bagli olarak genellikle 55 yas üstü bireylerde görülen osteoartrit hastaliginin tedavisine yönelik ilaç gelistirmek hedefiyle çalismalara basladi. Halk arasinda kireçlenme olarak da bilinen ve ayak, diz, bel ve kalçada ciddi agrilara yol açan hastaligin hizli tedavisi için umut asilayan çalisma 30 ayda tamamlanacak. TÜBITAK tarafindan 1 milyon 650 bin TL destek almaya hak kazanan projede, hastalarin kemik dokularindan alinan hücrelerin laboratuvar ortaminda analiz edilmesi ve bunlarin genetik etkilerinin belirlenmesinin ardindan ilaç gelistirilmesi hedefleniyor.

Yaslilarin Yasam Kalitesi Artacak
Dünyada yaklasik 530 milyon kiside görülen hastalikla ilgili yeni bir çözüm sunmasi beklenen çalisma, IEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Baskani Prof. Dr. Zeynep Firtina Karagonlar’in yürütücülügünde; yine ayni bölümden Dr. Ögretim Üyesi Cihangir Yandim ile Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Metiner Tosun ve Dr. Elif Baris tarafindan tamamlanacak. Projeye; Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Dr. Devrim Pesen Okvur, Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Tramvatoloji Ana Bilim Dali’ndan Prof. Dr. Nadir Özkayin ve Op. Dr. Volga Öztürk da destek verecek.

Yüzde 113 artis var

Çalismaya iliskin detaylar paylasan Prof. Dr. Karagonlar, osteoartrit hastalarinin yasam kalitesini artirmak istediklerini belirtti.

Osteoartrit hastaliginin tedavisinde daha çok agri kesici ve iltihap giderici ilaçlarin kullanildigina dikkat çeken Prof. Dr. Karagonlar, çalisma sonucunda daha etkili ve hizli çözüme yönelik bir ilaç gelistirmeyi amaçladiklarini vurguladi. Prof. Dr. Karagonlar, “Dünya Saglik Örgütü istatistiklerine göre 9 yil içinde osteoartrit hastaliginin görülmesinde yüzde 113 artis var. Dünya çapinda yaklasik 528 milyon insan, osteoartrit ile yasiyor. Bu bireylerin yüzde 73’ü, 55 yasin üzerinde ve yüzde 60’i da kadin. Osteoartrit hastalarinin yasam kalitesini artirmak ve agrili süreci tersine çevirmek için yeni bir tedaviye ihtiyaç duyuluyor. Biz de bu amaçla harekete geçtik ve projemizi olusturduk” dedi.



Detayli inceleme

Prof. Dr. Karagonlar, sözlerine söyle devam etti: “Çalismamiz kapsaminda, mevcut hastalarin kikirdaklarindan ve kemiklerinden çikarilan hücrelerden örnekler alacagiz. Ardindan da mikroskop ile hücrelerin geçisini, hareketini izleyecegiz. Dokularda yeni nesil gen dizileme (sekanslama) yaparken, muhtemel bir ilacin genetik etkilerini de belirleyecegiz. Hedefimiz, hastaligin tedavisinde kullanilabilecek etkili bir ilacin gelistirilmesine zemin hazirlamak. Bunda da basarili olacagimiza inaniyorum.”

Prof. Dr. Karagonlar, Avrupa’daki bilim insanlarinin ortak çalismalarini desteklemek amaciyla kurulan Bilim ve Teknolojide Avrupa Isbirligi Kurulusu’nun (COST Association) osteoartrit arastirmalari üzerine açik bir Avrupa agi olusturdugunu ve üniversite olarak da bunda yer aldiklarini ifade etti.

Karagonlar, hazirladiklari bu COST projesinin de ‘uluslararasi projeler’ kapsaminda maddi destek almaya hak kazandigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA