Uzmanindan 'Dengeli Beslenme' Tüyolari

Acibadem Kayseri Hastanesi Uzman Diyetisyeni Burcu Akbeyaz, dengeli beslenmek için besinlerde bulunan vitaminler hakkinda bilgi vererek, “Dengeli beslenmek hem sagligimizi korumak hem de hastaliktan korunmanin yollarindan biri” dedi.

Uzmanindan 'Dengeli Beslenme' Tüyolari
Dengeli beslenmenin hastaliklardan korunmanin bir yolu oldugunu söyleyen Burcu Akbeyaz, “Dengeli beslenmek hem sagligimizi korumak hem de hastaliklara karsi korumak için en güzel yollardan biri. Dengeli beslenirken de bazi besinleri bir arada kullanmak aslinda birçok fayda saglayacaktir. Bunlari beslenmenin kisa yollari olarak düsünebiliriz. Demir, oksijen tasiyan bagisikligimizi gelistiren kirmizi kan hücrelerini üretmek için ihtiyacimiz olan besin gruplarindan biri aslinda. Bu besin grubunu C vitamini ile birlikte tükettigimizde demirin emilimini oldukça arttirmis oluyoruz. Demire et ve baklagiller olarak örnekler verebiliriz. C vitamini açisindan ise narenciyeler, bol limonlu salatalar, kirmizi ve yesilbiberleri kullanabiliriz. Bir digeri ise yagda çözünen A,D,K vitaminleridir. Bu A,D,K vitaminlerinden A vitamini kirmizi ve turuncu sebzelerin içinde bulunur. D vitamini ise oldukça yagli baliklarin içerisinde bulunmaktadir. K vitamini de yesil sebzelerin içinde bulunur. Bunlarin zeytinyagi, avokado, ceviz ve badem gibi yagli tohumlar ile birlikte tükettigimizde de vücudumuzdaki emilimini arttiracagiz” dedi.

Akbeyaz, D vitamininin günes disinda besinlerden de karsilanabilecegini söyleyerek, “Temeli günesimiz olan D vitaminini aslinda besinlerden saglayabiliriz. Yagli baliklar, et, yumurta sarisi gibi besinler de bu gruptadir. Bunlari kalsiyumdan zengin olan süt ve süt ürünleri, dereotu, maydanoz ve roka ile birlikte kullandigimizda aslinda D vitamini emilimini arttirmis olacagiz. Bunun da vücudumuzda çok fazla aktifligini görecegiz. A vitamini biliyoruz ki göz sagligimiz için önemli bir vitamin. Bu vitamini çinko ile birlikte kullandigimizda yani kuru baklagil, hayvansal gidalar ile birlikte kullandigimizda göz sagligi açisindan çok daha zengin bir vitamin elde etmis oluyoruz ve bu vücudumuz için çok fazla fayda saglayacaktir. Biliyoruz ki yesil çay antioksidanlar bakimindan oldukça zengin ve bunu limonla birlikte tükettigimizde antioksidan miktarini oldukça arttirmis ve vücudumuz için yine ayni sekilde fayda saglamis olacagiz. Hepimizin bildigi zerdeçal aslinda içerisinde bulunan kurkumin tarafindan antioksidan içeren bir bilesik barindiriyor. Bunun da karabiberin içerisindeki piperin ile birlikte aslinda biyo yararliligini arttirmis olacagiz. Zeytinyagiyla hafif bir isi ile birlikte aslinda zerdeçalin içerisindeki bu kurkumin antioksidan içerigi yüksek olan bilesik ile aslinda biyo yararliligini arttirmis olacagiz. Bir digeri ise domates ve zeytinyagi. Domatesin içerisinde bulunan likopen çok güçlü bir antioksidan içerigine sahip ve yagda çözünüyor. Bunun için de domatesi zeytinyagi ile birlikte kullandigimizda likopenin aslinda emilimini arttiriyoruz. Vücudumuz için de müthis bir antioksidan bulundurmus oluyoruz” ifadelerini kullandi.

Bögürtlenin tofu peyniri ile tüketildiginde peynirde bulunan kalsiyumun daha fazla emilmesine yardimci olacagini söyleyen Akbeyaz, “Yazin gelmesi ile birlikte pazarlarda da bögürtlenlerin geldigini görüyoruz ve kendi baslarina çok lezzetli olduklarini da biliyoruz. Proteinden ve D vitamininden zengin olan bir peynir çesidi olan tofu ile birlikte bögürtlenin tüketilmesi bu peynirin içerisinde bulunan kalsiyumun daha fazla emilmesine yardimci olacak. Böylelikle de aslinda kemik gelisimine özellikle de yetiskinlik çagina geçecek olan ergenlik dönemindeki çocuklar için oldukça güzel bir ikili olacaktir. Biliyoruz ki göz sagligi için en önemli besinlerden birisi de havuç. Havuç sevmeyenler ne yapacak dersek, bunun için en güzel kombinasyon ise avokado ve ispanagin birlikte kullanimi. Bunlarin birlikte kullanimini diyete ekleyerek göz sagligina katki saglayabiliriz ve böylelikle göz sagliginin en önemli besin kaynaklarindan birini de kullanmis oluruz. Bir digeri ise cevizi ispanakla birlikte kullanmak. Biliyoruz ki ispanak K vitamini açisindan çok zengin ve bunu cevizle birlikte kullandigimizda yani Omega-3 içerigi yüksek olan bir besinle kullandigimizda hücre büyümesine katkisi ve kemik gücünü arttirmaya yardimci olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA