Baskan Dinçer Açiklamasi 'Geri Dönüsümde Duyarlilik Gelecek Nesillerimizi Yasatir'

Aksaray Belediyesi, gelecek nesillere yasanabilir bir sehir birakmak için kente estetik, dogaya saygi kazandiracak pet sise toplama kafesleri olusturuyor. Baskan Dinçer, “Geri dönüsümde duyarlilik gelecek nesillerimizi yasatir” dedi.

Baskan Dinçer Açiklamasi 'Geri Dönüsümde Duyarlilik Gelecek Nesillerimizi Yasatir'
Aksaray Belediyesi israfin önlenmesini, kaynaklarin daha verimli kullanilmasini, atik olusumunun engellenmesi veya azaltilmasi, atigin olusmasi durumunda ise kaynaginda ayri toplanmasi ve geri kazanilmasina yönelik geçtigimiz yillarda giysi kumbaralari, sifir atik toplama alanlari, atik pil toplama alanlari gibi projeler uygulamisti. Sifir atik kampanyasi kapsaminda uygulanan bu projelerle elde edilen atiklar Aksaray Belediyesine ait atik ayirma ve bertaraf tesisinde ekonomiye kazandiriliyor. Sifir Atik Projesini desteklemek için yapilan çalismalarla Aksaray Belediyesi aylik ortalama 11 ton pet sisenim dogaya karismadan geri dönüsümünü sagliyor. Sehrin islek noktalarina yerlestirilen pet sise kafesleri ile aylik 15 ton pet sisenin geri dönüsüme kazandirilmasi hedefleniyor. Sifir atik yönetimi konusunda örnek gösterilen Aksaray Belediyesi, pet siselerin de dogaya zarar vermeden toplanmasi için dekoratif toplama alanlari olusturuyor. Vatandaslarda farkindalik uyandiracak pet sise toplama kafesleri ‘kalp’ seklinde tasarlandi. Yenilikçi projelerin öncüsü olan Aksaray Belediyesi, pet sise toplama kafeslerini ilk etapta 5 farkli noktaya yerlestirecek. Pet sise toplama kafeslerinin yerlestirilecegi yerler ilk etapta Aksaray Valiligi hizmet binasi önü, Aksaray Belediyesi sosyal tesislerinden olan Piramit Kafe bahçesi, sehirlerarasi otobüs terminali bahçesi, Nora alisveris merkezi önünde bulunan orta refüjü ve Kent Park olarak belirlendi.

Aksaray Belediyesinin sifir atik yönetimi konusunda elde ettigi basarinin vatandaslarin destegi ve duyarliligi ile oldugunu belirten Belediye Baskani Evren Dinçer, dogada yüzyillar boyunca kaybolmayan pet siselerin toplama kafeslerine atilmasi konusunda da vatandaslardan destek istedi. Pet siselerin dogaya bilinçsizce atilmamasi gerektigine vurgu yapan Baskan Dinçer, “Yasadigimiz yüzyilda dünya genelinde asiri tüketim ve nüfus artisinin olusturdugu çevre kirliligi konusundaki bilinçlenme, geri dönüsüm sektöründe ilerlemeyi de beraberinde getirdi. Biz de yerel yönetimler olarak sehrimizde çagin gerektirdigi projeleri uygulamanin gayreti içerisindeyiz. Göreve geldigimiz günden bugüne kadar Sifir Atik ve geri dönüsüm konusunda ciddi yatirimlarimiz oldu. Bu alanda ülkemizde örnek gösterilen belediyeler arasinda olduk. Sehrimizde uyguladigimiz geri dönüsüm projeleri ile geri dönüsüme katki saglayarak hem dogal kaynaklarimizi koruyoruz hem de mevcut geri dönüstürülebilir plastikleri ekonomiye kazandiriyoruz. Hepsinden daha önemlisi gelecek nesillere temiz kaynaklar birakmis oluyoruz. Yerel yönetimler olarak plastigin çöp degil, geri dönüstürülebilir bir hammadde kaynagi oldugu, geri dönüsümün gelecegimizde vazgeçilmez bir yeri olduguna inaniyoruz. Bu yönde çalismalarin öneminin farkindayiz. Unutulmamalidir ki 1 ton plastigin geri dönüstürülmesi ile 41 kilogram sera gazinin dogaya salinimi önlendigi gibi 5 bin 774 kilovat enerji ile yüzde 80 enerji tasarrufu saglaniyor. Geri dönüsümde duyarlilik gelecek nesillerimizi yasatir. Çocuklarimiz ve gelecegimiz için geri dönüsüm alaninda çalismalarimiz artarak devam edecektir” dedi.

Kaynak: İHA