Türkiye'nin Ilk Ve En Büyük Kapasiteli Çok Amaçli Bitki Isleme Tesisi Artvin Çoruh Üniversitesi'nde Kuruldu

Artvin Çoruh Üniversitesi, tibbi ve aromatik bitkileri isleyebilecek Türkiye’nin ilk ve en büyük kapasiteli çok amaçli bitki isleme tesisini kurdu.

Türkiye'nin Ilk Ve En Büyük Kapasiteli Çok Amaçli Bitki Isleme Tesisi Artvin Çoruh Üniversitesi'nde Kuruldu
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), tibbi ve aromatik bitkiler alaninda son üç yilda yogun çalismalar yürüterek, bu alanda yeni bir projeye daha imza atti. Artvin Çoruh Üniversitesi Seyitler Yerleskesi’nde kurulan bitki isleme tesisi ile tibbi ve aromatik bitkilerin katma degeri yüksek ürünler haline getirilmesi amaçlaniyor. Bitki isleme tesisiyle tibbi ve aromatik bitkilerin yaglari, ekstreleri ve kuru ekstreleri çikarilarak, Türkiye’nin ihtiyaç duydugu kozmetik, takviye gida ve ilaç yapimindaki ekstre ihtiyacini karsilamak ve yurt disina bagimliligi azaltmak hedefleniyor. Türkiye’ye kazandirilan günlük 500 litre kati ve 300 litre sivi ekstre isleyecek kapasiteye sahip tesisle katma degeri yüksek ürünler elde edilecek.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sitki Bilgin gazetecilere yaptigi açiklamada, "Artvin Çoruh Üniversitesi özellikle son 3 yilda tibbi ve aromatik bitkiler alaninda çok yogun çalismalar ortaya koydu. Çalismalarimiza bir yenisini daha ekledik" dedi.

Bilgin ayrica, "Tibbi ve aromatik bitkiler alaninda bir enstitü kurduk. Türkiye’nin ilk tibbi aromatik dergisini kurduk ve bugün de tibbi ve aromatik bitkilerle ilgili Türkiye’nin en önemli tesislerinden birini açiyoruz. Bu tesisimizde günlük 500 kiloya yakin bitki ekstraksiyonu yapma imkânimiz olacak" diye konustu.



Profesyonel bir tesis

Proje Danismani Prof. Dr. Mükerrem Sahin ise, "Artvin’de bu tesisi profesyonel bir amaçla kurduk ve ürün üretmeye basladik. Artvin’in çok degerli endemik bitkileri var. Bu bitkilerin toplanmasi, kurutulmasi ve endüstriyel olarak islenmesi ile nihai ürünlere dönüstürülmesi sürecini gerçeklestiriyoruz. Üniversite olarak bu sürecin her asamasini üstleniyoruz. Bu tesiste bitkilerin yaglari, buhar distilasyonu yaglari, bitki ekstreleri, alkol ekspresyonu ve vakum alti distilasyon sistemi yaglari üretiliyor. Ayrica zeytin yapragi gibi bitkilerin kuru ekstreleri de islenebiliyor. 500 litre kati ve 300 litre sivi ekstre kapasitesine sahip olan bu büyük tesis Türkiye’ye kazandirildi" dedi.



Yurtdisina bagimlilik azalacak

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Eminagaoglu, "Söyle düsünün, Türkiye’de su an birçok bitkinin ekstresi yurtdisindan satin alinmakta. Bu tesis sayesinde Türkiye’nin yurtdisina ekstre noktasinda duydugu ihtiyaç ortadan kalkacak. Türkiye’de yaklasik bin 400 tibbi aromatik bitki var ve bunlarin 850’si ilimizde dogal olarak yayilis göstermekte. Biz, bölgedeki birçok bitkinin ekstresini üreten bir üniversite olacagiz ve Türkiye’nin ihtiyaç duydugu kozmetik, takviye gida veya ilaç yapimindaki ekstre ihtiyacini karsilayan nadir üniversitelerden biri konumuna gelecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA