(ÖZEL) Cografi Isarete Sahip 'Bayramiç Beyazi'nda Bu Yil 20 Bin Ton Ürün Bekleniyor

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin Avrupa Birligi (AB) Cografi Isaret tesciline sahip nektarini ’Bayramiç beyazi’nda bu yil 20 bin ton üretim bekleniyor. Hasadina baslanan, kendisine has aromasi ve lezzetini Kaz Daglari’ndan alan Bayramiç beyazi, tüccarlar tarafindan kalitesine göre üreticiden kilosu 15 ile 25 liradan aliniyor.

(ÖZEL) Cografi Isarete Sahip 'Bayramiç Beyazi'nda Bu Yil 20 Bin Ton Ürün Bekleniyor
Mitolojik adi ’Ida’ olan Kaz Daglari’nin kuzey yamaçlarindaki Bayramiç ilçesinde yetisen nektarin, Bayramiç Ziraat Odasi’nin yaptigi basvuru ile ’Bayramiç beyazi’ adiyla Cografi Isaret tescili aldi. Bayramiç beyazinin 4 çesit fidan tescili gerçeklestirildi.

Bayramiç beyazi, Avrupa Birligi Cografi Isaret tesciline de kavustu.

Kaz Daglari’nin endemik meyvesi olan cografi isaretli ’Bayramiç beyazi’, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Rengi, tadi, kokusu ve aromasi ile dikkat çeken ürün, diger nektarin çesitlerine göre de daha uzun süre dayaniyor. Ihraç edildigi gibi Türkiye’de Istanbul, Izmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hallere gönderilen ürün tüketicilerin sofralarina ulastiriliyor.

AB Cografi Isaret tescilli 2 üründen biri olan Bayramiç beyazinda hasat islemleri basladi.

Bayramiç beyazinda sezonda 20 bin ton üretim bekleniyor. Hasadina baslanan kendisine has aromasi ve lezzetini Kaz Daglari’ndan alan Bayramiç beyazi, tüccarlar tarafindan kalitesine göre üreticiden kilosu 15 ile 25 liradan aliniyor.

Üretici Mustafa Göker, "2005-2006 yillarindan bu yana bu agaçlarimizdan mahsul aliyoruz. Verimimiz çok güzel ama fiyatlarimiz biraz düsük oldugu için emegimizin karsiligini ister istemez zor almaktayiz. Fiyatlar 15 ile 20 lira arasinda degisiyor. Üretici için biraz daha makul fiyatlar olmasi daha iyi olabilirdi. Bu yil tarlarimizdan 15 ile 20 ton arasinda ürün almayi bekliyoruz" dedi.

Bayramiç Ziraat Odasi Genel Sekreteri Gülçin Zeybekoglu ise, "Bayramiç beyazi yöremize özgü olarak bilinen endemik meyve çesitlerimizdendir. Kaz Daglari’nin eteklerinde yetismesi meyvenin nefasetini de arttirmaktadir. Bu meyve ülkemizin çesitli cografyalarinda denenmesine ragmen Bayramiç yöresindeki tat ve aromaya ulasilamamistir. 2011 tarihinde Bayramiç beyazi cografi tescil isareti aldi. Ayni zamanda 2021 yilinda ise Avrupa Birligi tarafindan da tescil edilen 7’nci ürünümüz olmustur. Ilçemizde 6 bin 507 dekar alanda Bayramiç beyazi üretimi yapilmaktadir" diye konustu.

Kaynak: İHA