Kilis'te Fiyati Altin Ile Yarisan Boz Fistigin Hasadi Basladi

Kilis’te yeni mahsul Antep fistigindan önce toplanan ve ‘boz’ olarak bilenen tam olgunlasmamis iç fistigin hasadi basladi.

Kilis'te Fiyati Altin Ile Yarisan Boz Fistigin Hasadi Basladi
Gaziantep basta olmak üzere Dogu ve Güneydogu Anadolu’da yetistirilen ‘boz’ Antep fistiginin hasadina Suriye’ye sinir kent olan Kilis’te baslandi. Kilis’te fistik üreticileri, agaçlara merdivenle çikarak kizarmamis fistiklari topluyor. Yesil altin hasadinin bu ay içerisinde tamamlanmasi beklenirken giderek üretim alani artan Antep fistigi üretiminde Türkiye’de 7. sirada bulunuyor. Kent genelinde geçen seneye göre 2 bin dönüm araziye daha ekilen Antep fistigi, bu sene 77 bin dekar alanda üretimi yapiliyor. 1 milyon 500 bin agaçla ülke ekonomisine katki saglayan Antep fistiginda var yilinda fiyatlar üreticilerin yüzlerini güldürdü.

"Altinla yarisan boz fistigin hasadi basladi"

Antep fistigi hasadinda Türkiye’de 7. sirada oldugunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, "Üreticilerimizin önemli geçim kaynaklarindan olan Antep fistiginin ilk boz fistik hasat Kilis’te basladi.

Kent genelinde her geçen gün üretim alani artmakta olan Antep fistigi bu yil üretim alanimiz 77 bin dekar alana kadar çikmakti. Rekolte ise geçen yila göre çok yüksek iki kati kadar rekoltemiz var. Geçen sene 2 bin 500 ton aldigimiz hasatta bu sene 5 ile 6 bin ton rekolte beklentimiz var. Bu da üreticilerimiz için güzel bir durum. Su anda boz fistik 130 TL’den alici buluyor. Hem verim hem rekolte fiyati üreticimizin yüzünü güldürüyor. Çiftçilerimiz 45 derece sicaklikta fistik bahçelerinde hasat yapmaktadir. Bir kilogram boz fistik da yaklasik olarak 350 gram iç fistik elde ediliyor" dedi.

Yesil altinda hasadin basladigini söyleyen Çiftçi Mehmet Canbakis, "40 dereceye kadar ulasan hava sicaklarina aldiris etmeden fistik bahçemizde boz fistik hasadina basladik. Hasadin baslamasiyla birlikte 130 TL’den baslayan fiyatlar simdiden yüzümüzü güldürmeyi basardi. Geçen seneye göre bu yil rekoltemiz çok yüksek’’ seklinde konustu.



"Okulumu seviyorum ama babama da yardim etmek zorundayim"

4. sinif ögrencisi Çigdem Canbakis, "Kisin okula gidiyorum yazin da babam annem ve kardeslerimle birlikte tarlada çiftçilik yapiyoruz. Havalar çok sicak ve bu sicak havalarda babam çok zorlaniyor ama yine de evimizin ihtiyacini karsilamak için burada çalismak zorunda. Sabahin erken saatlerinde kalkiyorum ve öglen saatlerine kadar hep birlikte burada hasat yapiyoruz. Okulumu çok seviyorum ama babama ve aileme yardim etmek zorundayim" diye konustu.

Kaynak: İHA