Bulgaristan'dan Getirip Trabzon'da Üretmeye Basladilar

Trabzon’da bir kadin girisimci Ortahisar ilçesi Geçit mahallesinde 6 dönüm arazi üzerinde kurdugu tesiste, Bulgaristan’dan getirdigi ekonomik degeri olan anaç ve yavru kara salyangozlar üretiyor. Kara salyangozlari kozmetikten ilaç sanayine kadar genis bir alanda kullaniliyor.

Bulgaristan'dan Getirip Trabzon'da Üretmeye Basladilar
Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi ve Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi (DOKAP) destegiyle hayata geçirilen salyangoz üretim tesisini ziyaret etti. Ülkü Koçoglu (47) isimli girisimci tarafindan Ortahisar ilçesi Geçit mahallesinde 6 dönüm arazi üzerinde kurulan tesiste, Bulgaristan’dan getirilen ve ekonomik önemi olan ’Helix aspersa maxima’ türündeki anaç ve yavru kara salyangozlari üretiliyor.

Salyangoz üretim tesisini ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Baskan Kaya, isletmeci Ülkü Koçoglu’dan üretim ve yapilan çalismalarla ilgili bilgi aldi.

"Kara salyangozlari kendi kabuklarinda yasayan bir hayvan oldugu için dünyadaki en hijyenik hayvanlar"

’Helix aspersa maxima’ cinsi kara salyangozlarinin dünyada tercih edilen bir tür olduguna vurgu yapan Ülkü Koçoglu, nisan ayinda baslattiklari projenin 3 asamali bir proje oldugunu, ilk asamanin üretim tesisi, ikinci asamanin yerel kadin çiftçilerin egitilmesi ve üçüncü asamanin entegre tesisinin kurulmasi oldugunu söyledi.

Kendi kabuklarinda yasayan bir hayvan oldugu için dünyadaki en hijyenik hayvanlardan biri olan salyangozlarla ilgili bilgi veren Koçoglu, salyangozlarin salgiladiklari salyalarin kozmetik, dis macunu ve ilaç sektöründe yogun olarak kullanildigini, ayrica yapilan yeni çalismalar kapsaminda salyangozlu özlü yara bandi üzerinde çalisildigini vurguladi. Koçoglu ayrica ürettikleri salyangozlarin her seyinin degerli oldugunu ve tesisin sifir atik ile çalistigini söyledi.



Ülkü Koçoglu, ilaç sektöründe faaliyet gösteren bir firma ile görüsme halinde olduklarini ve kendilerinin de el kremi ve nemlendiricili yüz kremi üzerinde numuneler hazirlayarak çalistiklarini ifade etti.



"Bölgedeki ilk ve tek salyangoz üretim tesisi"

Bölgede ilk ve tek olan salyangoz üretim tesisinde yürütülen çalismalarla ilgili girisimci Ülkü Koçoglu’nu tebrik eden Baskan Kaya, sürdürülebilir tarim uygulamalarinin önemine dikkat çekti. Üretimde kadin emeginin önemine de vurgu yapan Baskan Kaya, “Geçit mahallemizde belediyemize ait olan Kara Salyangozu Yetistirme Tesisimizi ziyaret ettim. Bölgemizde ilk ve tek olma özelligi bulunan bu tesis, çok önemli ve örnek teskil edecek bir tesis. Tesiste üretilen dogal kozmetik ve tibbi ürünlerde, salyangoza yönelik artan talebe katki saglayacaktir. Dogadan toplama yerine yetistiricilik yaparak, tarimsal ürün yelpazemize yeni bir ürün kazandirdik. Bu proje, yerel üretime katki saglarken sürdürülebilir tarim uygulamalarina da öncülük edecek. En çok ihtiyacimiz olan sey üretmektir” dedi.

Baskan Kaya, Ortahisar Belediyesi olarak üretim odakli projeleri desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA