9 Yildir Hayvanlari Için Arpadan Özel Yem Üreterek Süt Verimlerini Arttiriyor

Rize’de emekli beden egitimi ögretmeni Recep Kaya, 9 yil önce hayvanlari için üretmeye basladigi arpa hasilinin süt üretimini arttirdigini belirterek herkese tavsiyede bulundu.

9 Yildir Hayvanlari Için Arpadan Özel Yem Üreterek Süt Verimlerini Arttiriyor
Rize merkeze bagli Dagsu Mahallesi’ndeki evinin ahirinda hayvancilik yapan emekli ögretmen Recep Kaya, 9 yil önce hayvanlarinin beslenmesi için bir ögrencisinin yardimiyla bir arastirmaya girdi. Yaptigi arastirmalar sonucunda arpa hasilini kesfeden Kaya, öncelikle evinin mutfaginda yaklasik 45 günün ardindan arpa hasili üretmeyi basardi. Kaya, yaptigi arpa hasilinin hayvanlarinin üzerinde denediginde iyi bir verim artisi yasayinca üretime devam ettirdi. Kaya, evinin bahçesindeki hayvanlara adeta birer çocugu gibi bakarak yasiyor. Kaya, arpa hasilinin hayvancilik için olmazsa olmazlarindan oldugunu ifade etti.



“Arpa hasili olmadan hayvancilik olamayacagini ögrendim”

Arpa hasili olmadan hayvancilik yapilamayacagini belirten Recep Kaya, “Arpa hasilini yurt disindan bir ögrencim bana bir video atti. Ben o videoyu inceledikten sonra sasirdim. ’Böyle bir sey var mi?’ diye. Arastirdim hiçbir yerde bulamadim. En son Sibirya’da buldum. 45 gün mutfagimda uyguladim ve 9 yildir da bu isle ugrasiyorum. Arpa hasili olmadan hayvancilik olamayacagini ögrendim. Herkesin hayvanlarini arpa hasili ile beslemesini siddetle tavsiye ediyorum" dedi.

Arpa hasilini nasil hazirladigini da anlatan Kaya "50 kilogram alacak bir sekilde beni bir kabim var. Ona arpalari koyarak 10 saat suda tutuyorum. 10 saatin ardindan da suyunu bosaltiyorum. 5-6 saat arayla bir suyunu doldurup bosaltiyorum. Bunu 30 saate tamamliyorum. Ondan sonra tavalarima diziyorum. 3-4 gün sonra bunu hayvanlarima veriyorum. 8 günden üstüne de geçirmiyorum. Yazin son tüketimi 8 ama kisin 12 güne kadar çikabiliyor" diye konustu.



"Arpa hasili yiyen hayvanlarin diskisi pis kokmuyor, hayvanlar kolay hastalanmiyor"

"9 yildir dikkatimi çeken en büyük özelliklerden bir tanesi de diski kokusu olmayisi" diyen Kaya "Evimin etrafi hayvan gübresi yigini ama hiç koku yok. Gelen sasiriyor. Sehirden kalkan hayvancilik bu arpa hasili ile geri dönmelidir. Arpa hasili sayesinde benim hiçbir hayvanim hastalanmadi. Dünya’da bir hayvanin iki yavru arasindaki dogum 460-480 gün arasindadir. Oysa benim hayvanim 280 günde dogum yapar. 3-4 gün bekler. 340 gün sonra bana ikinci yavruyu verir. Dünya rekoru bende fakat tescillenmemis. Topragin altindaki demir cevheri neyse arpanin özelligi odur. Arpayi benim gibi hasil yapip isleme koyunca Mercedes arabasina dönüyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA