Çevre Dostu Üniversite Kendi Enerjisini Kendi Üretiyor

Günes enerjisini elektrik enerjisine dönüstürerek Türkiye’nin yillik elektrik üretimine katki saglayan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), kendi ihtiyacini karsilamanin yaninda tüketim fazlasi enerjiyi de satarak yaklasik 7 milyonluk gelir elde etti.

Çevre Dostu Üniversite Kendi Enerjisini Kendi Üretiyor
KMÜ Yunus Emre Yerleskesi içerisinde Yapi Isleri ve Teknik Daire Baskanligi tarafindan iki etap seklinde imalati gerçeklestirilen 1 MW gücünde günes enerjisi santrali 2017 yilindan itibaren elektrik üretiyor. Santralden 2024 yili temmuz ayina kadar üretilen toplam enerji yaklasik olarak 11 GWh olarak ölçüldü. Yerleske içerisinde tüketilerek mahsuplastirilan enerji disinda tüketim fazlasi olarak satilan enerji miktari ise yaklasik 4 GWh oldu. Bu satistan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi 6 milyon 855 bin lira gelir elde etti.

“110 bin evin elektrik tüketimine tekabül eden enerji üretildi”

KMÜ Enerji Verimliligi Uygulama ve Arastirma Merkezi (KAREN) Müdürü Doç. Dr. Selmin Ener Rüsen, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi’nde, öncelikle ögrencilerimizin egitimi ve iç tüketimimizi yenilenebilir enerji kaynagi olan günes enerjisi santralinden karsilamak amaciyla böyle bir proje yürüttük. 2017 yilindan itibaren 11 GW elektrik enerjisi üretildi. Bu üretim, yaklasik 110 bin evin elektrik tüketimine tekabül ediyor. Bu enerjinin 4 GW’ini üniversitemiz satti ve kar elde etti. Bu miktar, 40 bin evin elektrik tüketimine karsilik geliyor. Bu projenin daha da ilerlemesi için ve yeni günes enerjisi santrallerimizin kurulumu için çalismalarimizi baslattik” dedi.

“Yaklasik 7 milyon lira gelir kazandirdi”

Üretilen enerjinin tüketim fazlasinin satilarak üniversiteye katki sagladigini ifade eden Doç. Dr. Selmin Ener Rüsen, “Bu tesisle üniversitemizin iç tüketiminin çok önemli bir kismini karsiliyoruz. Bu tesis kuruldugundan bu yana, tüketim fazlasi enerjinin satilmasiyla üniversitemize yaklasik 7 milyon lira gelir kazandirdi” diye konustu.

“Proje ülkemize katki sagliyor”

Çevre dostu enerjinin Türkiye’ye katki sagladigini belirten Doç. Dr. Selmin Ener Rüsen, “Günes enerjisi tesisinin burada yenilenebilir enerji kaynagi olarak kullanilmasi, hem çevremize, hem Karaman’a hem de ülkemizin 2053 sifir karbon emisyon hedefine katkida bulunmaktadir. Tesisimizde su anda 4 bin 230 günes paneli bulunmaktadir. Bu panellerin gerekli bakimlari peyderpey yapilmaktadir. Üniversitemizin enerji verimliligi alaninda yaptigi çalismalarda da panellerin verimli çalismasi amaciyla yapilan Ar-Ge çalismalari sürdürülmektedir. Enerjiyi daha verimli kullanmak ve kullandigimiz enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklariyla elde etmek için bu tür çalismalara devam edecegiz. Enerjiyi daha verimli kullanmamizi saglayan bu tür projelerin ülkemize faydali olacagini, ülkemizin karbon sifir hedeflerine katkida bulunacagini, çevreyi daha yasanilabilir bir hale getirecegini ve ülkemizin enerjide disa bagimliligini azaltacagini biliyoruz. Bu tür projelerin yayginlasmasini hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA