8 Asirlik Kiz Köprüsü, Ziyaretçilerine Essiz Manzara Sunuyor

13’üncü yüzyilda insa edilen ve Çalti çayi üzerinde bulunan tarihi Kiz Köprüsü, fotograf ve doga tutkunlari için essiz manzaralar sunuyor. 8 asirdir ayakta kalmayi basaran tarihi eser, turizme kazandirilmayi bekliyor.

8 Asirlik Kiz Köprüsü, Ziyaretçilerine Essiz Manzara Sunuyor
Divrigi ilçesinde Çalti çayi üzerinde sarp kayalar arasina insa edilen, tarihi Kiz Köprüsü zamana meydan okuyor. Kesme tas ve moloz tastan yapilan köprünün Mengücekler döneminde çay üzerine insa edildigi ve Ipek yolu güzergahinda oldugu düsünülüyor. 2020 yilinda restorasyon çalismalarinin basladigi 70 metre uzunlugundaki tarihi köprü, restorasyonun bitmesiyle birlikte ziyaretçilerini agirlamayi bekliyor. Çalti çayi üzerine kurulan, doga ve fotograf tutkunlarina essiz manzara sunan tarihi Kiz Köprüsü, ziyaretçilerini agirlamayi bekliyor.

Divrigi ilçesinin tarihi ve kültürel eserleri barindirdigini ifade eden uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktas, “Divrigi, Sivas’in en önemli ilçelerinden bir tanesi. Her ne kadar Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasiyla ön plana çiksa da, çok sayida sivil mimari örnegi, türbe yapisi ve su yapilariyla da ayni bir öneme sahip. Bunlardan bir tanesi de Kiz Köprüsü. Kiz Köprüsü’nün kesin tarihi bilinememekle birlikte malzeme ve insa teknikleri incelendiginde yaklasik olarak 13.yüzyila tarihleyebilecegimiz bir köprü. Kiz köprüsü kesme tastan insa edilmis, 70 metre uzunluga sahip tarihi bir köprü. Açikliklari birbirinden farkli üç sivri kemerden olusan köprü, yaklasik 800 yüzyillik tarih ile bugüne gelmis durumda” dedi.

8 asirdir zamana meydan okuyor

Tarihi köprünün dogaseverler için çok uygun bir konumda oldugunu aktaran Budaktas, “Tarihi kiz köprüsü geçtigimiz yillarda kapsamli bir restorasyon çalismasina alinmisti. Restorasyon çalismalari basarili bir sekilde tamamlandi ve tarihi köprü açiga çikmis oldu. Kiz köprüsü bulundugu konum itibariyle de büyük bir öneme sahip. Çalti çayinin üzerine kurulan kiz köprüsü, Çalti çayini takip eden kanyon boyunca dogaseverlere ziyaret alani sunabiliyor. Turizm alaninda degerlendirilmesiyle birlikte, doga tutkunlarinin, yürüyüs sporlarini tercih edenler için güzel bir gezi güzergâhi sunabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA