Vanli Kibris Gazisi Sontürk Açiklamasi 'Türk Askeri Kolay Kolay Yenilecek Bir Asker Degildir'

Vanli Kibris Gazisi Sevket Sontürk, 20 Temmuz 1974’te Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan düzenlenen Kibris Baris Harekati sirasinda yasadiklarini anlatti.

Vanli Kibris Gazisi Sontürk Açiklamasi 'Türk Askeri Kolay Kolay Yenilecek Bir Asker Degildir'
Yarim asir önce Rumlarin baski, zulüm ve katliamlarina maruz kalan Kibris Türklerini, içinde bulundugu zor durumdan kurtarmak, adaya baris ve huzur getirmek amaciyla Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan “Baris Harekâti” gerçeklestirildi.

O dönemde Agri’nin Eleskirt ilçesinde vatani görevini yerine getiren Kibris Gazisi Sevket Sontürk, Baris Harekâti görevinde mücadele vermisti. Üzerinden 50 yil geçmesine ragmen o günleri unutamayan Sontürk, Türk askerinin kolay kolay yenilecek bir asker olmadigini söyledi.



IHA muhabirine konusan Kibris Gazisi Sevket Sontürk, Agri’nin Eleskirt ilçesinde askerlik görevini yaparken Kibris Baris Harekati görevine gönderildiklerini ifade etti.

Babasinin kendisini merak etmemesi için bir mektup yazdigini ifade eden Sontürk, “Çok sayida otobüs Erzurum toparlanma alaninda toplanmisti. Verdikleri bir kumanya ile bizi otobüsle İçel’e gönderdiler. O gece İçel’de bizlere G3 piyade tüfegi dagittilar. Sabah ise gemiye bindirdiler. Gemide bizlere; karsida düsmanin oldugunu ve Girne’de çikarma yaptigimiz gibi ates edilecegi söylendi. Bizler acemi askerlerdik. Bazi asker arkadasimiz gemideyken sehit oldu” dedi.



“Düsman askeri ipi makineli tüfegin tetigine baglamis”

Besparmak Daglarinda iki gün boyunca bayrak diktigini anlatan Sontürk, “Iki gün sonra Degirmenköy’e dogru ilerledik. Burada ikinci çikarma harekati için emir geldi. O sirada bir makineli tüfek bize firsat vermiyordu. Orada düsman askeri ipi makineli tüfegin tetigine baglamis. Sonra kendisini de bir tasin arkasina saklamisti. O ipi çekince makineli tüfekte ates ediyor. Ipi birakinca Türk askerleri olarak ilerliyorduk. Rampayi çikinca baktik silah var ama asker yok. Biz tetige baglanan ipi takip ettik ve sadece bir düsman askeri vardi. Bunun da arkadaslarinin kaçtigindan haberi yokmus. Tabi bu düsman askeri de burada etkisiz hale getirildi” diye konustu.

Zorlu bir savasi zaferle sonuçlandirdiklarini dile getiren Sontürk, “Allah Türk devletine ve askerine hiçbir zaman zeval vermesin. Türk askeri hiçbir zaman da kolay kolay yenilecek bir asker degildir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA