Lipton'a Vatandaslardan Fiyat Tepkisi

ÇAYKUR’un kontenjan uygulamasini firsat bilen özel sektör düsük fiyattan yas çay almaya devam ederek üreticiyi magdur ediyor.

Lipton'a Vatandaslardan Fiyat Tepkisi
Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) bugün itibariyle kontenjani dekar basina 20 kilograma düsürdü. Bunu firsata çeviren özel sektör de fiyatlari çekebildigi kadar asagiya çekmeye basladi.

Acele ederek çayini biran evvel toplayarak bitirmek isteyen çay üreticileri de bu özel sektör temsilcilerine pirim veriyor. Açiklanan 17 TL’lik yas çay taban fiyatinin çok altinda alimlara devam eden özel sektör temsilcilerinde çayin kilogram fiyati 12 TL’lere kadar düstü.

Sektörün uluslararasi temsilcilerinden Lipton’da düsük fiyat kervanina katilinca çay üreticileri tepki gösterdi. Lipton üreticiden çayi Ocak ayinda ödeme yapilmasi sarti ile 17 TL’den aldigini duyururken 24 Aralik’ta ödeme sarti ile 16 TL, 26 Kasim’da ödeme sarti ile 15 TL, 24 Eylül’de ödeme sarti ile 14 TL’den alacagini duyurdu. Çayini satarak parayi pesin almak isteyenler için ise kilogram fiyatinin fabrikada haftalik ödeme sarti ile 13 Lira 50 Kurus, haftalik ödeme sarti ile 13 TL oldugunu açikladi.



“Satmayalim daha iyi”

Bu fiyatlarin çay üreticisinin emegine haksizlik oldugunu dile getiren çay üreticisi Cengiz Yildirim “Lipton’da her gün fiyatlar degisiyor. Bir bakiyorsun 15 TL, ertesi gün bakiyorsun 14 TL, bir ertesi gün bakiyorsun 13 Lira 50 Kurus. Sonraki gün bakiyorsun 13 TL. Vatandasla dalga geçiyorlar. Bu sicakta vatandaslar çay biçiyor. Her gün fiyatlarla onuyorlar, ayiptir. Bu emege karsi yaziktir. Devletin verdigi fiyattan asagida neden aliyorsun? Bu emege karsi yazik, günahtir. 13 TL’den çay alinir mi? 17 TL nerde, 13 TL nerde? Vatandaslara sesleniyorum, çayinizi vermeyin. Bu kez de diyecekler hem ÇAYKUR’a veriyorsunuz 17’ye hem özele veriyorsunuz 13 TL’ye. Gerek yok. Satmayalim daha iyi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA