Biçak Ustasindan Çarpici Uyari, Yanlis Bileme Kansere Yol Açabilir

Sivas’ta nami deger Sirin Baba olarak bilinen ünlü biçak ustasi Erdogan Güzel, yanlis biçak bilemenin kansere davetiye çikardigi söyledi.

Biçak Ustasindan Çarpici Uyari, Yanlis Bileme Kansere Yol Açabilir
Mutfaklarimizin vazgeçilmez araçlarindan biri olan biçaklarin, dogru kullanimi kadar dogru bilenmesi de büyük önem tasiyor. Uzun yillardir biçak ustaligi yapan v bu alanda isminden söz ettiren Erdogan Güzel, yanlis bileme yöntemlerinin kansere davetiye çikarabilecegini ileri sürerek önemli uyarilarda bulundu.

Erdogan Güzel, biçaklarin çelige su vermeden isil islem yapildiktan sonra tasa degmesi durumunda karbon atomlarinin yapisinin bozuldugunu ve biçagin teneke gibi hale geldigini ifade etti.

Bu durumun, özellikle mutfaklarda biçaklarin birbirine sürterek bilenmesiyle sikça karsilasildigini belirten Güzel, "Biçaklar suyun içinde bilenmelidir. Aksi takdirde kansere davetiye çikarabiliriz" dedi.

Güzel, kisilere seramik zirkonyum zimpara alarak biçaklarini su içinde bilemelerini önerdi.

"Biçak kullaniminin da bir kültürü vardir"

Güzel, biçaklarin birbirine sürterek bilenmesi kansere davetiye çikarttigini söyleyerek, “Çelige su vermeden isil islem yapildiktan sonra çelik tasa degerse karbon atomlari aslina dönüyor. Teneke haline geliyor. Mutfaklarda biçaklar birbirine sürterek bileniyorsa kansere davetiye çikartiliyor denilebilir. Biçaklar suyun içerisinde bilenmeli. Kisilere tercihim seramik zirkonyum zimpara alip suyun içerisinde döndürerek biçagi öyle bilemeleri. Kurban bayraminda herkes eline bir tas aliyor biçak biliyor. Dünyanin en kaliteli çeligi de olsa o tasa degince teneke oluyor. Bu malzemenin isinmamasi lazim. Bütün çelik malzeme dünya genelinde sogutularak islenir. Bu da çelik oldugundan dolayi kesinlikle suyun haricinde baska bir seyle bilenmemeli. Yag tasi ile de bileme yapilir ama kullanmanin da bir özelligi var. Sürtünmeden dolayi statik elektriklenme miknatislanma oluyor. Ne kadar silinirse silinsin veya yikansin geçmez. Bu da kansere davetiye çikartir. Eski bir kemer veya deriye sürtmek üzerindeki enerjiyi desarj eder. Her seyde oldugu gibi biçak kullaniminin da bir kültürü vardir” dedi.

Kaynak: İHA