YÖK Vakif Üniversitelerini Ücret Konusunda Uyardi

Yüksekögretim Kurulu (YÖK), vakif üniversitelerini kayit döneminden sonra açikça ilan edilmemis ilave veya beklenmedik ücret ve ücret artisi talebinde bulunulmamasi konusunda uyardi.

YÖK Vakif Üniversitelerini Ücret Konusunda Uyardi
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YSK) sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan YÖK, vakif yüksekögretim kurumlarina yönelik önemli bir uyarida bulundu. Devlet üniversitelerinde 2011-2012 akademik yilindan beri birinci ögretimdeki ögrencilerden katki payi alinmazken, YÖK vakif yüksekögretim kurumlarinin egitim-ögretim ücretlerine degindi. Ögrencilerin tercihlerinde ve kayitli olduklari kurumlarda devam etme kararlarinda belirleyici kriterlerden biri olan ögrenim ücretleri konusunda YÖK, adaylarin tamamlanma süresi boyunca güncellenen ücretler hakkinda bilgi sahibi olmalari gerektigini vurguladi. Ayrica ögrencilerin beklenmedik ücret degisiklikleriyle karsilasmamalari için bu bilgiye önceden erisebilmelerinin önemine dikkat çekildi.

Yüksekögretim Kurulu Baskani Erol Özvar imzasiyla vakif yüksekögretim kurumlarina gönderilen yazida, ücretlerin belirlenmesinde seffafligin ve ögrenci haklarinin korunmasi gerektigi vurgulandi. Bu çerçevede YÖK’ün 10 Temmuz 2024 tarihli toplantisinda alinan kararlar dogrultusunda ücret belirleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar su sekilde siralandi:

“- Ücretlerin dönemsel degil, yillik ve tayin edilmis bir miktar olarak tespit edilmesi,

- Ücretlerin tercih ve/veya yatay geçis dönemlerinden önce net bir miktar olarak ve her bir adayin kolayca ulasabilecegi sekilde ilan edilmesi,

- Ilk kayit esnasinda ögrenciye taahhüt edilmis egitim-ögretim ücreti artis oranlarinin asilmamasi ancak her halükarda yapilacak artislarda en çok Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) 12 aylik ortalama oranin esas alinmasi ve bu kapsamdaki güncellemelerin resmi internet sitelerinden duyurulmasi,

- Kayit döneminden sonra her ne ad altinda olursa olsun açikça ilan edilmemis ilave/beklenmedik ücret ve ücret artisi talebinde bulunmamalari,

- Ilan edilen egitim ve ögretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranlari disinda herhangi bir ilave degisiklik yapilmamali ve alinacak bu yöndeki kararlar uygun zamanda ve elverisli araçlarla tüm ögrencilerle paylasilmali.”

Yüksekögretim Kurulu Baskani Erol Özvar imzasiyla gönderilen yazida vakif yüksekögretim kurumlari mütevelli heyetlerinin egitim ögretim ücretlerini YÖK’ün bu karari dogrultusunda belirlemeleri istendi.
Kaynak: İHA