Veteriner Isleri Personeline Hayvanlari Koruma Kanunu Egitimi

Osmangazi Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü ekipleri, Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu avukatlari tarafindan 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’nu hakkinda bilgilendirildi. Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu Baskani Avukat Dilruba Uslu, sahipsiz hayvanlarin da sahipli hayvanlar gibi yasam hakkina sahip olduguna vurgu yapti.

Veteriner Isleri Personeline Hayvanlari Koruma Kanunu Egitimi
Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Dogal Yasam ve Tedavi Merkezi’nde gerçeklestirilen egitime, Veteriner Isleri Müdürlügü’nde görev yapan tüm personel katildi.

Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu Baskani Avukat Dilruba Uslu ve komisyon üyesi Avukat Ali Dokuzlu tarafindan gerçeklestirilen egitimde, 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu detayli olarak ele alindi. Tartismalara ve tepkilere neden olan Hayvanlari Koruma Kanunu’nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Baskanligina sunuldugu bu günlerde kanun hakkinda oldukça önemli bilgiler veren Avukat Dilruba Uslu ve Avukat Ali Dokuzlu, “5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu hükümleri sahipsiz hayvanlarin korunmasini teminat altina aliyor. Eger hem sahipsiz hayvanlar hem de insanlar açisindan ortada bir sorun varsa bu kanunun uygulanmasinda yasanan eksikliklerden ve ihmallerden dolayi yasaniyor” dedi.

“Sokak hayvanlarin dogal yasam alani”

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’nun 6. maddesine göre sokaklarin hayvanlarin dogal yasam alani oldugunu ifade eden Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu Baskani Avukat Dilruba Uslu, “5199 sayili kanuna ve uygulama yönetmeligine aykiri, hukuk düzeninde bulunmasi gereken temel hassasiyetlerden uzak tüm bu söylemler asla kabul edilebilir nitelikte degildir. Kanunun 6’inci maddesine göre sahipsiz veya güçten düsmüs hayvanlarin en hizli sekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakimevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanlarin öncelikle söz konusu merkezlerde olusturulacak müsahede yerlerinde tutulmasi saglanir. Müsahede yerlerinde kisirlastirilan, asilanan ve rehabilite edilen hayvanlarin kaydedildikten sonra öncelikle alindiklari ortama birakilmalari esastir” ifadelerini kullandi.

Sahipsiz hayvanlarin da sahipli hayvanlar gibi yasam haklarina sahip oldugunu dile getiren Avukat Uslu, “Doganin bir parçasi olan sokak hayvanlari, ayni dünyayi paylastigimiz canlilardir. Mevzuata göre saglik durumu iyi olan, kisirlastirildiktan sonra hayvanlarin alindiklari ortama birakilmalari hususu net bir sekilde düzenlenmisken; bu maddeye aykiri olarak yapilan her türlü talimat, kanunsuz emirdir” dedi.

Osmangazi Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Kadir Özdemir de yaptigi açiklamada, “Osmangazi Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü personeli olarak 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’na göre çalismaktayiz. Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu üyeleri tarafindan yapilan sunum sayesinde 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu hakkinda detayli bilgilere sahip olduk. Veteriner hekimlerimiz, tekniker arkadaslarimiz ve sokaktaki basibos hayvanlari toplayan ekibimiz ve idari personelin tamami bu egitime katildi.

Bizim için oldukça verimli bir bilgilendirme oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA