Uzmanindan Rahim Agzi Kanseri Için 'Erken Teshis' Uyarisi

Diyarbakir’da görev yapan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Mehmet Sükrü Budak, kadinlarda ölüm oraninin en yüksek oldugu kanser türünün rahim agzi kanseri oldugunu belirterek, erken teshisin önemini vurguladi.

Uzmanindan Rahim Agzi Kanseri Için 'Erken Teshis' Uyarisi
Memorial Diyarbakir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Mehmet Sükrü Budak, 30 yasindan sonra kadinlarda mutlaka taranmasi gereken HPV virüsü hakkinda açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Budak, “Özellikle 4 tane kadin kanserimiz var. Bunlar rahim kanseri, yumurtalik kanseri, rahim agzi kanseri, vulva ve vajen kanserleri. Burada yumurtalik kanseri çok bir sikayet vermiyor. Ancak rutin yillik kontrollerde biz buna tani koyabiliyoruz. Kadin kanserleri içinde ne yazik ki ölüm oranlari en yüksek olan kanser bu kanser. Ancak burada özellikle rahim agzi kanserine biraz deginmek istiyorum. Burada Saglik Bakanligi’nin rutin bir tarama programi var. 30 yas üstü tüm kadinlari bes yilda bir HPV ile tariyor. HPV testi pozitif oldugunda bazen hastalar bize tedirgin bir sekilde geliyor. Ancak sunu istiyoruz onlardan, lütfen tedirgin olmasinlar. HPV pozitif demek kanser demek degildir. Burada sadece rahim agzini bizim incelememiz gerekiyor” dedi.

HPV pozitif olan hastalarin neredeyse 4’te 1’inde rahim agzinda lezyonlarla karsilasabilindigine dikkat çeken Budak, “Tabii bu lezyonlara biz kolposkopi esnasinda tani koyabiliyoruz. Ve tedavileri son derece basit, 2 dakikalik bir rahim agzi tiraslama ameliyati seklinde oluyor. Taramalara 21 yasinda baslamak lazim. Smear testiyle bunu 3 yilda bir yapalim. 30 yasindan itibaren de HPV ile tarayalim. Unutmayalim ki rahim agzi kanserini taramalarla tamamen engelleyebiliyoruz. Çünkü sebebi HPV virüsü. Neredeyse yüzde 99’undan sorumlu ve bu virüslere karsi asilar var. Asilari kullanabiliyoruz. Önemli olan cinsel olarak aktif olmadan önce bu asilari yapmak. Bunlar da 25 yasina kadar uygulanabilir. 45 yasina kadar FTE onayi olan asilar. Bu asilari hekimleriyle beraber konusup tartisip planlayabilirler” ifadelerine yer verdi.

Rahim kanserinde yüzde 80 erken dönemde tani koyduklari için bu hastalari sadece cerrahi ameliyatla tedavi edebildiklerini söyleyen Budak, “Diger bir önemli husus yine rahim kanseri. Rahim kanserinin söyle iyi bir özelligi var. Erken dönemlerde kanamayla bize bulgu veriyor. Ve nerdeyse hastaligin yüzde 80’ine biz erken dönemde tani koyuyoruz. Tabii uzamis kanamalar, ara kanamalar, geçmeyen vajinal akintilar. Bunlar oldugu zaman muhakkak hekimimize gidelim. Ilerleyen dönemlerde hastalik yayildiginda rahim ve etrafindaki dokulari, sinirleri tutabiliyor. O zaman siddetli agrilara yol açabiliyor. Bu dönem biraz geçmis bir dönem olabiliyor. Rahim kanserinde yüzde 80 erken dönemde tani koydugumuz için bu hastalari biz sadece cerrahi bir ameliyatla tedavi edebiliyoruz” diye konustu.

Dr. Budak, sunlari kaydetti:

“Keza rahim agzi kanserini de erken dönemde ameliyatla tedavi edebiliyoruz. Ancak rahim kanseri olsun ve rahim agzi kanseri olsun bunlar ileri evreye geldiginde cerrahiye çok uygun degilse bu hastalari isin tedavisi, artik kemoterapi dedigimiz bir ilaç tedavi süreci ile bunlari yönetebiliyoruz. Yumurtalik kanserlerinde hastamizin genel durumu ameliyata uygun oldugu sürece mümkün mertebe bunlari biz ameliyat ediyoruz ve ameliyat sonrasinda bir kemoterapi ve takip sürecimiz oluyor. Lütfen yillik kadin dogum muayenelerini yapsin kadinlarimiz ve özellikle smear taramalarini, HPV taramalarini erken dönemde daha cinsel olarak aktif olmadigi dönemlerde HPV’ye karsi asilarini yapabilirler.”
Kaynak: İHA